28. 3. 2023, 22:08 | Vir: STA

Velike težave: dve krajevni skupnosti napovedali odcepitev od Maribora

Profimedia

Razočarana predsednika svetov sta sklicala nujno sejo in na njej povedala, kaj vse ju muči.

Na izredni seji svetov mariborskih krajevnih skupnosti Kamnica in Bresternica - Gaj so zahtevali izvedbo nujnih vlaganj na njihovem območju. Če ne bodo uslišani, bodo povprašali krajane za mnenje o morebitni odcepitvi od Mestne občine Maribor.

Pravita, da ne gre drugače

Po besedah predsednika sveta krajevne skupnosti Kamnica Simona Hauptmana so ugotovili, da so bile pred drugim branjem proračuna mestne občine iz njega za prihodnji dve leti umaknjene vse investicije v omenjenih krajevnih skupnostih.

"Žal mi je, da ne moremo stvari reševati drugače," je dejal predsednik sveta krajevne skupnosti Bresternica - Gaj Primož Hedl, ki je mnenja, da na občini ni posluha za obrobje mesta. "Mestne svetnike pozivam, da, ko bodo glasovali o proračunu, razmislijo o malem človeku in ne podpirajo megalomanskih projektov, ki naj se izvajajo takrat, ko bo gospodarstvo v Mariboru cvetelo in bo denarja na pretek, kar pa zaenkrat slabo kaže," je dejal.

Enosmerna komunikacija

Po besedah Hauptmana se projekti delajo brez posvetovanja s krajevnimi skupnostmi, dogovorjenega se ne izpelje. Zato so prisiljeni v skrajne ukrepe, kot je seja, na kateri so soglasno sprejeli sklepe, s katerimi so strokovne službe MOM pozvali, da zagotovijo v proračunu za leti 2023 in 2024 sredstva za začetek izgradnje vodovodnega sistema na Kozjaku, razpis za rekonstrukcijo državne ceste skozi Bresternico, preplastitev ceste na Gaj in v Bresterniški grabi ter komunalno urejanje in sanacijo vsaj enega plazu letno v Kamnici.

Župan Saša Arsenovič se vabilu na sejo ni odzval, sta pa prišla direktor mestne uprave Srečko Đurov in vodja urada za komunalo, promet in prostor Suzana Fras.

Đurov je odločno zanikal navedbe, da v predlaganih proračunih ni zajetih vlaganj v Bresternico in Kamnico. "Razumem, da bi želeli več, tako kot ostali deli občine, a imamo omejena sredstva in s temi poskušamo narediti največ, kar je mogoče," je zatrdil. Tudi Suzana Fras je poudarila, da ima MOM 17 mestnih četrti in krajevnih skupnosti in da mora poskrbeti za vse.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord