24. 1. 2023, 14:07 | Vir: STA

Izdali oranžno opozorilo: v gorah velika nevarnost proženja snežnih plazov

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Oranžno opozorilo pomeni, da verjetnost proženja snežnih plazov nastopi že pri manjši dodatni obremenitvi. V nekaterih razmerah je možno tudi lokalno spontano proženje srednje velikih in posamično tudi velikih snežnih plazov.

Na višjih nadmorskih višinah je v zadnjem tednu zapadlo ogromno snega, nastajale so tudi klože. Agencija za okolje zato opozarja, da je nevarnost snežnih plazov v večjem delu gora nad višino okoli 1500 metrov velika, nižje pa znatna.

Izdano opozorilo

Za severozahod je izdano oranžno vremensko opozorilo. Snežni plazovi lahko nastajajo tudi na neobičajnih mestih. Za danes in sredo dopoldne je Agencija RS za okolje (Arso) izdala oranžno vremensko opozorilo za severozahod države, za kasneje pa je izdala rumeno opozorilo.

Oranžno opozorilo pomeni, da verjetnost proženja snežnih plazov nastopi že pri manjši dodatni obremenitvi. V nekaterih razmerah je možno tudi lokalno spontano proženje srednje velikih in posamično tudi velikih snežnih plazov.

Kot je še objavil Arso, je nevarnost snežnih plazov v večjem delu slovenskih gora nad nadmorsko višino okoli 1500 metrov velika, to je 4. stopnje, nižje pa je znatna oz. precejšnja in torej 3. stopnje.

Arso opozarja, da lahko snežni plazovi nastajajo tudi na neobičajnih mestih. Večinoma zmerna nevarnost je tako tudi na območju Idrijsko-Cerkljanskega, Škofjeloškega, Polhograjskega in Zasavskega hribovja.

Zahtevne razmere

V ponedeljek je ob obilnem sneženju močno pihal vzhodni do severovzhodni veter, ki je prenašal sneg na zahodna in južna pobočja, nastajale so številne klože. "Že pod majhno obremenitvijo lahko sprožite kložast snežni plaz, plazovi se na strmih pobočjih prožijo tudi spontano," so opozorili na Arsu. Snežne in plazovne razmere so zelo zahtevne. Če je v dolini snega ponekod malo, pa je situacija nekaj sto metrov višje lahko povsem drugačna, so poudarili.

Bobo

Po napovedih vremenoslovcev ta teden ni pričakovati več novega obilnejšega sneženja, bo pa še vedno pihal severovzhodnik, ki se bo konec tedna znova okrepil in bo znova prenašal sneg.

"Ohladilo se bo, to pa pomeni, da se bo 3. stopnja nevarnosti ohranila dalj časa. Če se po četrtku podajate na sneg, izbirajte položnejša, neplazovita pobočja, izogibajte se strmih grap, grebenov in ostanite pod gozdno mejo, kjer je veter imel manjšo moč. Tudi pri severnih sosedih je obilneje snežilo, zato so razmere tam podobne," so sporočili z Arsa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.