R. K. | 25. 5. 2023, 21:46 | Vir: STA

V Ljubljani odprli poseben prostor, kamor se lahko umaknejo tisti, ki prestajajo najhujše (FOTO)

Bobo

Tik ob stavbi, kjer brezplačno pomagajo umirajočim, je zrasel idiličen prostor v naravi.

Ob Hiši Ljubhospica so odprli park Hradeckega. Poslanstvo hiše je nudenje brezplačne paliativne oskrbe umirajočim in psiho-socialne podpore svojcem, park pa bo namenjen umiku v naravo uporabnikom in obiskovalcem hiše ter vsem okoliškim prebivalcem. Park je poimenovan po nekdanjem županu Ljubljane Janezu Nepomuku Hradeckem.

Bobo

Politika se že desetletja prepira

Park je uredila Lekarna Ljubljana, ki omogoča tudi delovanje Hiše Ljubhospica. Direktor Lekarne Ljubljana in Hiše Ljubhospica Marjan Sedej je v nagovoru ob odprtju parka dejal, da je park čudovit doprinos hiši, predvsem pa svojcem, ki se bodo lahko v najhujših trenutkih, ko se soočajo z umrljivostjo in izgubo najbližjega, umaknili v park.

Opozoril je, da se slovenski politiki že desetletja prepirajo o dolgotrajni oskrbi. "Vse politike zato vabim v našo hišo, kajti ko se bodo sprehodili po njej, verjamem, da bodo njihovi odnosi veliko boljši in prijateljski," je dejal Sedej.

Bobo

Veliko srce nekdanjega župana

Park je poimenovan po Janezu Nepomuku Hradeckem, ki je bil župan Ljubljane med letoma 1820 in 1846. Hradecky je bil zaslužen za izsušitev in poselitev ljubljanskega barja, na Barju pa je tudi kmetoval in raziskoval, kako tam najbolje gospodariti. Po Sedejevih besedah je ljudi, ki so se naselili na Barju pogosto obiskoval, revežem pa je prinašal krompir in fižol.

"Ta dobrota, to čuteče srce je poleg vsega dela pomenilo, da se je zapisal z zlatimi črkami kot najpomembnejši meščan v 19. stoletju za občino ali današnje mesto Ljubljana," je prepričan Sedej.

Profimedia

Janković pozval k skrbni uporabi

Odprtja parka se je udeležil tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, ki je povedal, da je pred leti delovanje Hiše Hospic prevzela Lekarna Ljubljana, saj se ministrstva niso mogla dogovoriti, kam Hiša Ljubhospic spada, zato tudi niso dobili denarja od države. Janković je ob tem pohvalil izjemno oskrbo v hiši, ki jo vodi Tatjana Fink.

Dejal je, da je park namenjen vsem Ljubljančanom in Ljubljančankam ter pozval, naj ga uporabljajo skrbno, saj le urejen zagotavlja dobro počutje. "Srečni bomo, če bomo lahko svoje zadnje dni preživeli v tem krasnem parku in Hiši LjubHospica," je še dejal Janković.