16. 4. 2024, 14:28 | Vir: STA

Slovenska družba je izumila pravno umetno inteligenco: h komu se boste lahko obrnili za pravni nasvet?

Profimedia

Družba Tax-Fin-Lex je danes predstavila pravno umetno inteligenco TFL AI. 

Pravna umetna inteligenca TFL AI uporabnikom na podlagi podatkov portala Tax-Fin-Lex omogoča analize in povzetke sodb ter na podlagi zakonodaje, sodne prakse in strokovnih člankov odgovarja na pravna vprašanja. Orodje je namenjeno tako pravnikom kot laični javnosti.
        
Orodje TFL AI deluje izključno na podatkih portala Tax-Fin-Lex. Kot je na današnji predstavitvi v Ljubljani poudarila direktorica podjetja Tax-Fin-Lex Zlata Tavčar, gre pri tem za preverjene in ažurne podatke z več kot milijon dokumenti s področij zakonodaje, sodne prakse in vsebin iz strokovnih člankov.

TFL AI so začeli razvijati junija 2023, pripravili pa so ga s pomočjo lastne strokovne ekipe in zunanjih strokovnjakov. Od decembra lani je naročnikom na voljo analiza sodb, ki med drugim zajema njihovo utemeljitev in povezane predpise. Na voljo so tudi tri različne vrste povzetkov, in sicer v obliki kratkega opisa zadeve, povzetka procesnih dejanj sodnega postopka ali povzetka navedb strank v postopku in odločitve sodišča.

Na današnji predstavitvi so predstavili še funkcijo TFL AI Chat, kjer lahko uporabnik zastavlja vprašanja, na katere dobi odgovore, v katerih je povzeto bistvo problematike in navedena vsa relevantna zakonodaja, sodna praksa in strokovni članki.

Kot je ob tem izpostavila Tavčar, je orodje namenjeno tako pravnim strokovnjakom kot laikom. Uporabniki lahko tako npr. dobijo odgovore na vprašanja o tem, kaj vse mora vsebovati pogodba o zaposlitvi oz. kako zakonito odpustiti delavca.

Po besedah direktorice družbe je bistvenega pomena to, da orodje TFL AI išče samo po preverjenih in varovanih vsebinah portala Tax-Fin-Lex, s čimer je poskrbljeno za varnost in verodostojnost.

Tavčar je prepričana, da bodo lahko pravniki s takim orodjem prihranili čas, kar bo omogočalo večjo produktivnost dela. "Vendar nikoli ne smemo pozabiti, da je to orodje in vedno je treba kritično presojati rezultate, ki jih pravna in katerakoli druga umetna inteligenca podaja," je še dejala.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk