N. V. | 29. 11. 2022, 11:15

V Ljubljani se je pojavila lažna ekstazi tableta, ki povzroča smrtonosne stranske učinke

Profimedia/fotomontaža

V zadnjem času so zaznali več primerov, ko je bila snov kupljena od neznanega vira, na zabavi nekaj povsem drugega in tudi mnogo nevarnejšega.

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih substanc je bila v Ljubljani zbrana lažna tabletka, ki je bila kupljena kot ekstazi, namesto MDMA pa vsebuje vsebuje eno izmed izomer 4, 5 ali 6-EAPB in  eno izmed izomer 5, 6-MAPB, je ugotovil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Drogart

Skupina MAPB in EAPB substanc so sintetični empatogeni iz skupine benzofuranov, za katere so značilni evforični, entaktogeni, stimulativni in blažji halucinogeni učinki.

Delujejo kot zaviralec ponovnega privzema serotonina, dopamina in noradrenalina in kot agonist 5-HT2A in 5-HT2B receptorjev.

Zaradi takega delovanja predvidevajo, da obstaja večja možnost za kardiotoskičnost substance, poroča organizacija Drogart, ki se trudi zmanjšati škodljive posledice drog in alkohola med mladimi. 

Ker je o snovi na voljo zelo malo podatkov o farmakoloških lastnostih, metabolizmu in toksičnosti, se uporabnikom uporaba te snovi odsvetuje oziroma svetuje upoštevanje smernic zmanjševanja škode, ki jih najdete na spletni strani Drogart

Kupovanje drog na zabavah

Poleg zgoraj omenjene lažne tabletke, so v zadnjem času v Sloveniji zaznali še nekaj drugih primerov, ko je bila snov kupljena od neznanega vira, na zabavi nekaj povsem drugega in tudi mnogo nevarnejšega, opozarjajo na Drogart.

  • Zato se pri nakupu substanc držite tega, da kupujete od preverjenih virov, dovolj zgodaj, da lahko dobite laboratorijsko analizo snovi pred samo uporabo, pozivajo.
  • Za hitro preverjanje snovi obstajajo tudi hitri barvni reagenti, ki niso najbolj zanesljivi, so pa zelo uporabni pri zaznavanju lažnih produktov. 

Če vam to ne uspe in se vseeno odločite za nakup pri neznanem preprodajalcu, še posebej na zabavi, pa z Drogarta svetujejo naslednje:

  • Preverite, ali kdo od vaših prijateljev ali drugih na zabavi pozna vir in ali mu gre zaupati.
  • Bodite pozorni na ceno substance. Cena bi morala biti v okviru tistega, kar ste navajeni. Obstaja možnost, da je nekoliko dražja, zaradi možnosti hitrega zaslužka in povpraševanja na zabavi. Vsekakor pa naj zazvoni alarm, v kolikor vir ponuja nižjo ceno od običajne. V tem primeru obstaja večja možnost za primesi ali lažne produkte.
  • Ko opravite nakup, si vzemite čas in poiščite primeren prostor z dovolj svetlobe, da lahko v miru preverite izgled snovi. Če je videz (barva, struktura, velikost, oblika) popolnoma drugačen od tega, ki ste ga navajeni, substance raje ne zaužijte in jo prinesite na laboratorijsko analizo. Če niste prepričani, vprašajte še koga, ki mu zaupate za dodatno mnenje.
  • Če se vam zdi, da kupljena snov ustreza običajnim lastnostim želene droge in ste se odločili za uporabo, naj bo prvi odmerek ustrezno manjši. S tem lahko ob manjšem vnosu substance in posledično zmanjšemu tveganju za negativne učinke v primeru lažnih snovi ali primesi, preverite, ali gre za ustrezne učinke želene droge ali ne. Če so učinki nenavadni ali izredno močni že pri manjšem odmerku, prenehajte z uporabo in odnesite substanco na laboratorijsko analizo. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol