M.P./STA | 10. 9. 2022, 08:00

V Ljubljano se vrača nori spektakel: boste tudi vi tam?

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Ste si kdaj želeli vsaj za en dan postati "človek pajek" in na mesto pogledati od zgoraj? V slovenski prestolnici poteka dogodek, kjer se vam to lahko uresniči!

Ljubljana je tudi letos prizorišče svojevrstnega športno-plezalnega dogodka, ki prinaša zabavno-rekreativne preizkušnje s tekmovalnim pridihom v balvanskem plezanju. Gre za šesto izvedbo Triglav The Rock Ljubljana. Drugič po letu 2020 se bodo na sobotni revialni tekmi nad Ljubljanico spopadli tudi nekateri svetovni asi športnega plezanja.

Plezalo se bo po stavbah, spomenikih, strukturah, ograjah ...

Čez dan, od 9.00 do 18.00, pa bodo prireditelji izpeljali ulično plezanje na različnih lokacijah po središču prestolnice. Vrhunec dogajanja bo večerna tekma svetovnih asov plezanja nad Ljubljanico. Šlo bo za dejansko merjenje v "ročkanju" na "horizontalni steni".

Bobo

Tekmovalno ploščad bodo dvignili nad vodno gladino in bo visela v zraku, obešena na jeklene vrvi, ki jih bo držala v zraku velikanska hidravlična dvižna roka avto-dvigala. Tekmovalci bodo postavljeni pred izziv, kako zgolj z močjo rok, s preprijemanjem, premagati razdaljo. V vsakem primeru se poskus konča v vodi.

V ospredju ni tekmovanje, gre za promocijo plezanja 

"Že predlani smo osrednjemu tekmovanju, plezalskim dvobojem na izpadanje, ki je namenjeno predvsem vrhunskim športnikom in najboljšim ljubiteljskim plezalcem, ti se v finale prebijejo prek kvalifikacij, dodali še en izziv - tekmovanje v plezanju po stavbah in objektih v mestu," pravi Simon Rožnik, direktor agencije Extrem, ki je dogodek Triglav The Rock Ljubljana zasnoval skupaj z enim najboljših slovenskih plezalcev Jernejem Kruderjem.

Bobo

"Lanski dogodek na Pogačarjevem trgu je bil tudi poklon plezalske in širše javnosti Janji Garnbret ter njeni olimpijski medalji, letos pa se Triglav The Rock Ljubljana vrača nad reko in bodo kolegi po dveh letih končno dobili priložnost, da naju z Vito Lukan vržejo s prestola," se je ob tem pošalil Kruder, ambasador dogodka.

Finale nad Ljubljanico

Finalni del tekmovanja se bo nad Ljubljanico pri Novem trgu začel ob 20. uri.

Na Malem trgu bo prvič možno plezati po balvanu, ki bo visel v zraku, obeta se poseben izziv, Dewesoft Kruder Challenge, v vlečenju vrvi in držanju za različno debele oprimke. Akrobatka Tamia Šeme bo izvedla nastop 10 metrov nad Ljubljanico na svili in zračni kocki.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ