N. V. | 7. 3. 2023, 16:04

V Mariboru sprejeli nepriljubljeno odločitev: nezadovoljni bodo predvsem lastniki jeklenih konjičkov

Žiga Živulović j.r./Bobo

Ob podražitvi vrtcev, vozovnic avtobusov ter krožno-kabinske žičnice predlagajo tudi spremembe parkirnega režima v mestu.

Na marčevski seji, ki bo potekala prihodnji teden, bodo mariborski mestni svetniki med drugim odločali o 38-odstotni podražitvi vrtca, spremembah cen vozovnic javnega potniškega prometa, več kot 200-odstotni podražitvi vozovnic gondole na Mariborskem Pohorju in podražitvi čiščenja odpadnih voda.

Ne nazadnje pa bodo mestni svetniki odločali tudi o dopolnitvi cenika parkirnega režima na območju Mestne občine Maribor, poroča portal Mariborinfo.

Plačljivo parkiranje tudi ob sobotah

Trenutno morajo vozniki v Mariboru za parkiranje v coni plačati parkirnino ob delovnikih med 8. in 19. uro, ob dela prostih dneh pa je parkiranje brezplačno. Za javna parkirišča zunaj vozišča občinske ceste, za katera je dostop ter izvoz omejen z zapornico, pa je parkirnino potrebno plačati ob delovnikih med 6. in 22. uro. Ob dela prostih dneh pa je tudi na teh mestih parkiranje brezplačno.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Zdaj pa želijo na Mestni občini Maribor dopolniti cenik parkirnega režima na območju občine. Kot je zapisano v gradivu za prihajajočo sejo mestnega sveta, želijo dodati nove storitve ter pakete za povečanje fleksibilnosti pri trajnostnem urejanju parkirne politike, izboljšanje ponudbe za stanovalce, spremembe pa naj bi tudi uredili parkiranje na območju spodnje postaje krožno-kabinske žičnice.

Poleg tega pa bi na občini uvedli še plačljivo parkirnino ob sobotah, med 8. in 13. uro.

"Želimo izboljšati dostopnost in fluktuacijo oziroma frekvenco parkiranih vozil in s tem izboljšati dostop do mestnih storitev," je med drugim zapisano v gradivu.

Uvedli bodo digitalne abonmaje

Na mariborski občini razlagajo, da zaradi popolne zasedenosti zaprtih parkirišč v središču mesta ni mogoč mesečni najem parkirnih prostorov.

Zato bi za dolgoročne najemnike uvedli tako imenovane digitalne abonmaje, ki bi omogočali parkiranje na vseh plačljivih conah.

Predlog pa predvideva mesečni, polletni in letni digitalni abonma, pri čemer pa na Slomškovem trgu, ki je polno zaseden, abonma ne bi bil mogoč.

Facebook/Hotel Tabor

Pri tem pa še razlagajo, da bi bili ciljna skupina za nakup abonmajev predvsem najemniki stanovanj, ki v mestu nimajo prijavljenega stalnega prebivališča in jim je s tem onemogočen nakup dovolilnice za neomejeno pakiranje, ter zaposleni v podjetjih v središču mesta.

Ne nazadnje pa bi s predlogom na parkiriščih, predvsem pod hotelom Habakuk, omogočili časovno daljše obdobje za parkiranje avtodomov, pri čemer bi uvedli urno parkiranje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord