M. P. | 2. 10. 2022, 19:00

V mestih že diši po pečenem kostanju: za koliko so letošnje merice dražje od lanskih?

P.M.

Preverili smo cene male in velike merice v Ljubljani, Mariboru in Celju. Kakšna so odstopanja?

Vonj po pečenem kostanju naznanja, da je prišla jesen. Lesene zelene hiške za peko kostanja že stojijo na ulicah slovenskih mest. V Ljubljani se je sezona kostanja letos začela 1. oktobra, običajno pa traja vse do konca januarja prihodnje leto. Lani je bilo v prestolnici za malo merico kostanja v povprečju treba odšteti od 2,5 do 3,5 evra, velika merica pa je bila evro dražja. Kaj pa letos?

Lepša lokacija, višja cena

Za malo merico kostanja boste na ljubljanskem Prešernovem trgu oziroma na kraju, kjer se ta stika s Petkovškovim nabrežjem, odšteli 3, 5 evre, za veliko pa 4,5 evra. Poleg teh dveh meric lahko za 12 evrov pri njih dobite tudi 'maxi merico' oziroma družinsko, pojasnijo. V njo vam naložijo za cel liter pečenih kostanjev.

V hladnih jesenskih dneh prezeble dlani najbolj ogrejejo vroči pečeni kostanji. Glede na to, da so se hiške šele odprle, temeprature pa so še kar visoke, pred prodajno utico v središču Ljubljane dolgih vrst kupcev zaenkrat še ni.

V hladnih jesenskih dneh prezeble dlani najbolj ogrejejo vroči pečeni kostanji. Glede na to, da so se hiške šele odprle, temeprature pa so še kar visoke, pred prodajno utico v središču Ljubljane dolgih vrst kupcev zaenkrat še ni.

P.M.

Če se vam bo dalo sprehoditi samo malo stran od strogega centra, in sicer na Slovensko cesto med Namo in Konzorcijem, je cena male merice 2,5 evra. Kar pomeni, da boste pri isti merici prihranili cel evro.

Na naše vprašanje, kako to, da so toliko cenejši od stojnice le nekaj sto metrov stran, odgovarjajo, da pač niso na tako elitni lokaciji. Medtem boste za veliko merico pri Konzorciju odšteli 4 evra, kar še vedno pomeni prihranek za pol evra v primerjavi s samim mestnim središčem. 

Pri vseh ljubljanskih prodajalcih smo opazili, da pečejo italijanski kostanj.

Pri vseh ljubljanskih prodajalcih smo opazili, da pečejo italijanski kostanj.

P.M./fotomonataža

Sprehod do Tivolija

A elitna lokacija pomeni tudi višje stroške najema za prodajalce. Prodajalci imajo štiri mesece časa, da si povrnejo najemnino, ki je, kot že povedano, za nekatere hiške bolj, za druge manj visoka. Ob najemnini in delu morajo vsi prodajalci kostanj pred peko še pregledati, prebrati in vsakega zarezati, da se lažje lupi. Tu sta tudi stroška za nakup kostanjev in za nakup oglja, na katerem kostanj pečejo. 

P.M.

Na poti iz centra, v ljubljanskem mestnem parku Tivoli, smo opazili tudi stojnico, ki ponuja pečene marone. Pred njo so se v največji meri zgrinjali otroci, ki so se med nedeljskim popoldnevom igrali na bližnjem igrišču. Na stojnici je bila mala merica 3 evre in srednja 4, tudi tu je možno dobiti "družinsko porcijo" za 12 evrov.

Kaj pa v Celju?

Starejši par, ki ima na isti lokaciji v mestu že vrsto let stojnico, na kateri se da dobiti vse od neretvanskih mandarin, kakijev, orehov, bučnic in tudi česna, mimoidočim v tem času ponuja tudi pečeni kostanj.

Celjska stojnica s pečenim kostanjem se nahaja na poti med znamenito slaščičarno Zvezda in tržnico in je osrednja točka za vse, ki si zaželijo sladkega jesenskega sadeža.

A.Ko.

Letošnjo sezono boste za njun škrnicelj vročega kostanja plačali 4 evre, medtem ko je bila lanska cena 3,50 evra. A tisti, ki živijo v Celju, povedo, da majhne merice pri njih ni za dobiti. 

In še pogled v Maribor 

Tudi v Mariboru že diši po pečenih kostanjih, preverili pa smo cene na eni od standardnih lokacij, in sicer na Trgu svobode. Za to, da nihče ne ostane brez okusnih pečenih kostanjev, tu že več kot 25 let vsako sezono skrbi legendarni kostanjepek Zaim.

A.B.

Njegovi vroči in sladki kostanji so ravno tako uvoženi iz Italije, saj kot pravi, je zdaj domačega kostanja zelo malo za peko. Zaimov cenik navaja, da je cena za 1/4 litra 3,5 evra, 6 evrov pa je treba odšteti za pol litra. 

Tudi doma je lepo ...

In medtem, ko si nekateri merico vroče poslastice raje privoščijo na mestnih ulicah, je za nekatere nabiranje in peka kostanjev v družinskem krogu pravi jesenski ritual. V Sloveniji imamo še vedno to srečo, da se lahko podamo v gozd in si kostanj naberemo tudi sami.

A.Ko.

Za kakšno veliko merico ali dve se ga vedno da nabrati. Vonj kostanjev iz domače pečice je ravno tako svojevrsten užitek, ki nam lahko neznansko popestri jesensko in zimsko obdobje.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec