9. 5. 2022, 18:04

Kar 50 znanih oseb, ki so s srcem vezana na Šentjur, se je povezalo v zgodbi njihovega kraja

Andraž Purg

Prepoznavnih kandidatov je bilo toliko, da so morali avtorji poostriti kriterije. Kdo je imel prednost?

Izšla je knjiga o prepoznavnih Šentjurčanih, ki so svojim delovanjem stopili iz okvirjev časa in okolja. Poleg skladateljev iz rodu Ipavec, ki so delovali v tem kraju, se Šentjur z okolico lahko kiti še z več osebami, petdeset izmed njih je zapisanih v novo knjigo Še zgodb! 50 zgodb, ki so jih napisali Šentjurčani.

Andraž Purg

Prednost so imeli kulturniki

Knjiga je projekt, ki je združil približno 70 avtorjev različnih starosti, poklicev in zanimanj. Nekateri so prispevali
besedila o življenju Šentjurčanov, drugi ilustrirane podobe, vsi z mislijo, da mora spomin na izjemne krajane preživeti v sodobnih delih.

"Naloga, koga izbrati, komu nameniti pozornost in v kakšnem obsegu, je bil zelo trd oreh. Prednost smo dali ljudem, ki so delali v kulturi, zajemali svoj čas v besedi, verzih, fotografiji in glasbi," je začel s pojasnilom eden izmed treh urednikov Jure Godler. Knjiga je projekt Zveze kulturnih društev Šentjur in je nastal ob podpori Občine Šentjur znotraj Josipovega leta, v času, ko so se Šentjurčani še bolj zavedli, kako močno so njihovi predniki sooustvarjali prostor, v katerem živijo. 

Dodajali smo osebnosti, katerih imena nosijo naše ulice. Na obširni seznam smo uvrščali tudi rojake, ki so se v naši občini rodili, nato pa jih je življenjska pot kmalu povlekla v svet," je pojasnil Jure Godler.

Nekateri pa so delovali v naših krajih in tu ustvarili neizbrisen pečat," je osnovne kriterije za vris v novo knjigo razložil Godler, ki je sodeloval tudi pri grafičnem oblikovanju knjige, v katero so ujete barve šentjurske občine.

Preobširen seznam je bilo treba skrčiti

Osebe, opisane v knjigi, so svojo življenjsko pot že sklenile, predolg seznam pa so na koncu omejili na 50 oseb. »S seznama smo črtali tiste, o katerih nismo imeli dovolj informacij oziroma nismo našli primerne še živeče osebe, ki bi lahko povedala več o tej osebi. Kot urednica sem želela v knjigo vnesti čim več ženskih imen, a čas jim desetletja, stoletja nazaj res ni bil naklonjen, zato se njihovo delovanje ni zapisalo v spomin,« je dodala sourednica Barbara Gradič Oset.

Andraž Purg

Knjiga se odlikuje z žanrsko raznolikostjo

Pri projektu so sodelovali številni pisci in ilustratorji, saj so uredniki želeli pisanost slogovnih ter likovnih izrazov. Za likovno podobo knjige je med drugim skrbela tretja urednica Kvirina Martina Zupanc. Zbrala je lokalne umetnike, ki so besedilom dodali še risano podobo. "Likovno so ustvarjali tako 'stari mački' kot tisti, ki se šele uveljavljajo, tako aktivni upokojenci kot osnovnošolci. Naloge smo se lotili odgovorno in z velikim spoštovanjem, ker smo se zavedali, da se osebi izkaže čast in spoštovanje ne le s pisano besedo, ampak tudi z zgovorno podobo. Knjiga pripoveduje življenjske zgodbe s podobami, ki so nastale z barvicami, svinčnikom, akvarelom pa tudi z grafičnimi programi."

Andraž Purg

Kdo vse je vključen?

Med drugim bomo lahko v knjjigi prebirali o šestih ženskah. To so Mara Čop-Berksova, Štefka Drolc, Jeanette
Foedransperg, Katarina Ipavec, Malčka Podgoršek in Ana Wambrechtsamer. Večina izbranih oseb je bilo aktivnih na področju kulture, devet pa je duhovnikov. Med vključenimi osebami sta tudi dva župana.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.