18. 5. 2023, 16:01 | Vir: STA

V občini Šentilj zaradi plazov ogroženih šest družin: morda se več ne bodo mogli vrniti domov (FOTO)

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Postavili so pet bivalnih zabojnikov, kjer zdaj bivajo občani, katerih dom je postal prenevaren za bivanje.

Pri odpravljanju posledic ujme na območju občine Šentilj poleg gasilcev in civilne zaščite tudi danes pomagajo pripadniki Slovenske vojske. Z njihovo pomočjo so v občini danes namestili pet bivalnih zabojnikov za začasne namestitve ogroženih občanov. V ujmi se je sprožilo veliko zemeljskih plazov, od tega 20 večjih. Plazišča ogrožajo šest družin.

Dva zabojnika sta nameščena v Zgornjem Dobrenju, tri pa v maneži kmetije Ferk v Ceršaku. Namenjeni so občanom, katerih bivališča so bila ob deževju zaradi plazov najbolj prizadeta in bi bivanje v njih lahko bilo prenevarno.

"Danes smo dve družini že premestili v te bivalne enote, jutri bomo še druge. Upamo, da bo to zadostovalo," je za povedal župan ene najbolj prizadetih občin v zadnjem obilnem deževju Štefan Žvab. Skupno je zaradi plazov ogroženih šest družin, nekateri občani so si začasna bivališča poiskali sami, je dejal.

Bivalni zabojniki so začasna rešitev, dokler ne bodo opravljene analize in utrjene brežine. "Ali pa bodo morda celo strokovnjaki ugotovili, da se ne morejo vračati domov, takrat bomo pa morali verjetno drugače razmišljati, kaj narediti v tem primeru," je dejal Žvab.

Delajo vse, kar lahko

Tudi danes pri sanaciji razmer v občini pomagajo pripadniki Slovenske vojske, ki odstranjujejo nanose zemljin in blata s cest in iz okolic hiš. Po županovih besedah je vojakov danes celo nekoliko več kot v sredo, skupno okoli 120.

Ocenil je, da je sodelovanje vojske z gasilci in pripadniki civilne zaščite, ki so prav tako na terenu, zelo dobro. "Skupaj nas je okoli 160, ki delamo in rešujemo posledice ujme," je dejal župan.

Nevarnost ostaja

Zemljina se še ni umirila, tla še polzijo. Trenutno se po županovih podatkih novi plazovi pojavljajo predvsem na kmetijskih zemljiščih, obstoječi pa se tudi nekateri poglabljajo.

"V naši občini je nastalo 20 večjih plazov, manjših plazov sploh ne štejemo, tudi na kmetijskih površinah plazov zaenkrat še nimamo popisanih. Lahko rečemo, da je 50 plazov takšnih, ki so problematični," je dejal Žvab. Na njivah so dodatno škodo še povzročile poplave, ki so ponekod odnesle posevke in semena.

Ogromna škoda

Stanje se sicer iz ure v uro še naprej spreminja, zato je za relevantno ocenjevanje škode še nekoliko prezgodaj. Je pa župan povedal, da je trenutno znane za okoli tri milijone evrov ocenjene škode na cestni infrastrukturi in pri ogroženih hišah, v to pa niso vključena kmetijska zemljišča. Končna številka bo višja. Nekateri odseki cest, kjer je dele cest odneslo, so še naprej zaprti.

Pomoč države

Obrambni minister Marjan Šarec, ki je občino ta teden obiskal dvakrat, je danes ob robu sprejema albanskega ministra za obrambo Nika Peleshija v Ljubljani glede bivalnih kontejnerjev dejal, da jih občine dobijo toliko, za kolikor zaprosijo. Glede sanacije po zemeljskih plazovih je spomnil, da ima kot nekdanji župan tudi sam na tem področju izkušnje in da je sanacija draga.

"Tukaj se zdaj kaže tudi razdrobljenost občin, se pravi, to so manjše občine, ki jim proračuni ne omogočajo financiranja tako velikih zalogajev in ta razdrobljenost se tukaj kaže kot manko," je ocenil Šarec.

Povedal je še, da je poleg pripadnikov Slovenske vojske, ki pomagajo v šentiljski občini, na ptujskem koncu tudi enota civilne zaščite za prečrpavanje vode, ki dela intenzivno. "Skratka, naša enota za hitre intervencije je šla tudi takoj v akcijo in stanje na terenu se počasi umirja," je še ocenil Šarec.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord