21. 11. 2023, 15:34 | Vir: STA

V občini Tolmin nadaljujejo sanacijo po ujmi (padla je rekordna količina padavin)

Profimedia

V Občini Tolmin se nadaljuje sanacija cest in vodotokov po nedavnem silovitem deževju in plazovih. Državno cesto Bača pri Modreju-Petrovo Brdo so usposobili za lažji promet, na izpostavljenih odsekih pa še iščejo trajne rešitve. Občina sicer še do konca meseca zbira prijave škod občanov na objektih in kmetijskih površinah po ujmi.

Na podlagi sklepa Uprave RS za zaščito in reševanje o začetku ocenjevanja škode po neurju je občina 15. novembra začela zbiranje vlog občanov za prijavo škode, ki jih bo zbirala do 30. novembra. Občani lahko prijavijo škodo na objektih ali kmetijskih površinah, ne pa tudi na kmetijskih kulturah in gozdnih površinah.

Kot je novinarjem pojasnil tolminski župan Alen Červ, so v zadnjih tednih aktivno nadaljevali sanacijo. Ogledali so si škodo na terenu, s podjetji Hidrotehnik, Soške elektrarne ter koncesionarji, ki urejajo ceste, pa so si razdelili delovne naloge ter pripravili časovnico del. Nasproti jim bodo prišli tudi v državni tehnični pisarni, ki so napovedali obisk v občini, predvidoma v četrtek.

M.P.

Rekordna količina padavin

Na Tolminskem so problematični predvsem večji plazovi, katerih sanacija presega zmožnosti lokalne skupnosti. Odsek državne ceste Bača pri Modreju-Petrovo Brdo med Knežo in Grahovim, kjer je polovica cestišča zdrsnila v prepad, so sanirali in odprli za osebna in intervencijska vozila, zagotovili so nadomestne šolske prevoze in v dogovoru s Komunalo Škofja Loka odvoz odpadkov.

V iskanju trajne rešitve bodo na tem območju v tem tednu opravili geološke in hidromehanske raziskave, obenem pa nad cesto delno namestili zaščitne mreže. Predstavniki Soških elektrarn Nova Gorica so na sestanku z županom med drugim dejali, da sistem ukrepov zaščite pred poplavami v družbi deluje dobro, ob tako obilnih padavinah pa zaradi konfiguracije strug Idrijce, Bače in Soče ni mogoče povsem preprečiti poplav.
Med 25. oktobrom in 5. novembrom je na območju tolminske občine padla rekordna količina padavin, kar je botrovalo tudi rekordnemu pretoku največjih rek. V tem obdobju je po podatkih soških elektrarn pretok Soče narasel za 50-krat, Idrijce za 120-krat, Bače pa kar za 170-krat v primerjavi z obdobjem pred nastopom visokih vod.

Na internem merilnem mestu Podselo se je pretok Soče približal rekordnim 2000 m3/s, že pri pretoku nad 1400 m3/s pa zaradi naravnih zožitev struge manipulacija z zapornimi organi na jezu Podselo nima vpliva na višino gladine. Vnaprejšnja popolna ali pa hitra izpraznitev akumulacijskega jezera Most na Soči v takšnih primerih ne pride v poštev, saj bi s tem na bregovih tvegali plazove oz. udore zemljine, so še pojasnili na elektrarnah.