Neja Drozg | 25. 8. 2022, 18:31

Slovenski upokojenci postajajo pravi umetniki! Kje v Ljubljani se skrivajo njihove čudovite kreacije?

Zavod Bunker sicer producira in predstavlja sodobne uprizoritvene gledališke in plesne predstave, or-ganizira različne delavnice in druge izobraževalne programe s poudarkom na kulturno-umetnostni vzgoji, sodeluje v številnih mednarodnih projektih, organizira mednarodne forume in pogovorne večere ter oblikuje enega najvidnejših mednarodnih festivalov sodobne uprizoritvene umetnosti Mladi levi.

Nada Žgank

V središču Ljubljane, natančneje na fasadi Doma upokojencev Center – enota Tabor, si lahko ogledate čudovit mural, posvečen izginjajočim živalskim vrstam. 

V organizaciji zavoda Bunker, umetniškega dvojca Škart, ki ga sestavljata Dragan Protić – Prota in Đorđe Balmazović – Žole ter ljubljanskega Doma upokojencev Center – enota Tabor je pred kratkim nastal projekt Izginjajoči v času, ki se je rodil iz želje po nadgradnji preteklih sodelovanj. Že lani je v tesnem sodelovanju Zavoda Bunker, neprofitnega zavoda za izvedbo kulturnih prireditev, in upokojenskega doma nastala delavnica kreativnega pisanje NEpraktične žeNskE, v sklopu katere je bila izdana tudi knjižica pesmi.  

Že drugo medsebojno sodelovanje 

Navdušenje nad projektom s strani upokojencev je bilo ogromno, zato so na njihovo željo sodelovanje ponovili tudi letos. "Tokrat smo se lotili slikanja murala, posvečenega ogroženim vrstam ptic," je povedala producentka Klara Drnovšek Solina. K projektu je tako pristopil tudi DOPPS, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ki je za upokojence DUC-a pripravilo predavanje o ogroženih vrstah ptic pri nas.

Predavanje je predstavljalo uvod v enotedensko delavnico pod taktirko dua Škart, na kateri so se življenju ptic, predvsem tistih, ki danes izginjajo, približali prek umetnosti – risanja in pisanja pesmi. Nastale risbe in drobce pesmi so prenesli na zunanjo fasado Doma, kjer je nastal mural, posvečen prav njim.  

Kar sedem upokojenk DUC-a se je udeležilo predavanja o ogroženih vrstah ptic v Sloveniji, ki je služilo kot uvertura v enotedensko delavnico.

Kar sedem upokojenk DUC-a se je udeležilo predavanja o ogroženih vrstah ptic v Sloveniji, ki je služilo kot uvertura v enotedensko delavnico.

Nada Žgank

Delavnica, na kateri so se spletla nova prijateljstva 

"Na delavnici so nastala prijateljstva in utrdila znanstva, predvsem pa je delavnica v skupnem delu povezala več generacij in prek poslikave, ki je nastala v okviru festivala Mladi levi, vpela življenja upokojenk v javno življenje ljubljanske taborske četrti," ponosno zaključi Solina. Iniciativa, ki je po zaslugi vseh udeleženih padla na plodna tla in naposled obogatila podobo mestnega jedra, vsekakor ni zadnja – sodelovanje se tu, po besedah Soline, ne bo končalo. Že v spomladanskem obdobju si namreč za prebivalce DUC-a obeta organiziran izlet v naravni rezervaz na Ljubljanskem Barju Iški morost. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol