26. 7. 2022, 06:00

V prestolnici zabeležili absolutni rekord! Tak, zaradi katerega vas je bolela tudi glava

Profimedia

V zadnjih tridesetih dneh smo skoraj hlastali po zraku, ki bi nas osvežil in zaradi katerega bi le lahko normalno zadihali. Sončni žarki so namreč v prvih poletnih dneh izjemno pripekali. 

Letošnji poletni vročinski val je prinesel tudi marsikateri vročinski rekord. Tako so v Ljubljani sploh prvič v zgodovini izmerili povprečno temperaturo dneva, ki je presegla 30 stopinj Celzija, so zapisali na N1. 

V zadnjih 30 dneh rekordne temperature  

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso) so izmerili rekordno vroče temperature zadnjih 30 dni.

Po podatkih je bila povprečna temperatura zraka preteklo soboto kar 30,4 stopinje Celzija.

To predstavlja absolutni rekord v zgodovini meritev povprečnih dnevnih temperatur v slovenski prestolnici, so še dodali na N1. 

ARSO


Povprečna izmerjena temperatura zraka v zadnjih 30 dneh v Ljubljani je bila 24,8 stopinje Celzija, junija pa 23,4 stopinje Celzija. Za primerjavo povprečna julijska temperatura zraka v ameriški zvezni državi Floridi znaša 28 stopinj Celzija.

V referenčnem obdobju med leti 1981 in 2010 je bila povprečna julijska temperatura zraka v slovenski prestolnici 21,3 stopinje Celzija.

Vsak dan je bil (zelo) vroč dan! 

Na Arsu pojasnjujejo, da lahko o vročinskem valu govorimo, ko povprečna dnevna temperatura zraka vsaj tri zaporedne dni preseže 24 stopinj Celzija, kar velja za celinsko podnebje osrednje in vzhodne Slovenije. Na Primorskem ta meja znaša 25, v alpskem svetu pa 22 stopinj Celzija.

Profimedia

Če najvišja izmerjena dnevna temperatura zraka znaša vsaj 30 stopinj Celzija, meteorologi na Arsu tak dan označijo kot vroč dan. Če pa najvišja dnevna temperatura preseže 35 stopinj Celzija, pa gre za zelo vroč dan, so dodali na N1. 

Tudi noči so bile tropske 

Pri tem je Blaž Šter, meteorolog iz Agencije RS za okolje dodal, da so tudi noči bile tropske. Ko se namreč temperatura zraka ne spusti pod 20 stopinj Celzija, to meteorologi obravnavajo kot pojav, ki ga imenujejo tropska noč. 

Profimedia

Vremenoslovci pa vendarle napovedujejo, da se nam približuje nekoliko hladnejša fronta, ki bo prevetrila ozračje in zaradi katere bomo končno lahko za trenutek zadihali. 

Na Vreme 24/7 pa kljub temu opozarjajo: "Po prehodu hladne fronte se bomo sredi tedna spet vzpenjali po temperaturni lestvici. V četrtek in petek, ko se bo nad nami zadrževal najtoplejši zrak, bo lahko živo srebro v najbolj vročih krajih ponovno preseglo 35 stopinj Celzija. Nov prehod fronte z nekaj padavinami se nakazuje za noč na soboto."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol