R. K. | 20. 2. 2023, 12:38

V Sloveniji cvetela nezakonita proizvodnja tobaka: nepridipravi pri tem utajili kar milijon evrov

Twitter/Policija

Furs je stopil na prste storilcema, ki sta v slovenski občini vodila obrat, v katerem so nelegalno proizvedli na tisoče kilogramov drobno rezanega tobaka.

7. februarja je Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) izvedla preiskavo v nezakonitem obratu na območju Žalca, kjer so po do zdaj zbranih dokazih proizvedli vsaj več tisoč kilogramov drobno rezanega tobaka in pri tem utajili za milijon evrov dajatev

Med preiskavo so odkrili 793 kilogramov razpecljanih tobačnih listov in 192 kilogramov drobno rezanega tobaka, ki je bil pakiran v vrečah za nadaljnjo nezakonito prodajo. Ob tem so zasegli tri električne industrijske stroje za rezanje listov tobaka v drobno rezan tobak ter stroj, s katerim so drobno rezan tobak pakirali v manjšo potrošniško embalažo, poroča Lokalec.si.

Twitter/Policija

Obrat vodila tuja državljana

Pregledali so tudi osebno vozilo, s katerim je voznik nameraval zapustiti območje nezakonite proizvodnje in v njem odkrili še 200 kilogramov drobno rezanega tobaka, ki so ga nepridipravi nameravali prodati na slovenskem črnem trgu. Furs je z zasegom trošarinskih izdelkov preprečil utajo najmanj 158.000 evrov, pri preiskavi pa so odkrili in zasegli tudi več tovornih listov za prevoz tobačnih izdelkov ter gotovino.

Za nezakonito proizvodnjo sta skrbela tuja državljana, ki so ju zaradi kaznivih dejanj z Europolovo mednarodno tiralico iskali tudi tuji organi pregona.

Twitter/Policija

Po podatkih, ki so jih zbrali med preiskavo, sta storilca v ilegalnem obratu nezakonito proizvedla vsaj 6.600 kilogramov drobno rezanega tobaka in s prodajo na črnem trgu, z vključeno trošarino in DDV, utajila okoli milijon evrov. Proti njima so uvedli prekrškovni postopek po Zakonu o trošarinah, še piše Lokalec.si.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol