28. 7. 2023, 22:31 | Vir: STA

V Sloveniji je prišlo do naravne nesreče: koliko pomoči bo dala država?

Bobo/Twitter/Jure Atanackov/fotomontaža

Mnogi si še niso opomogli, istočasno pa trepetajo pred novimi katastrofalnimi ujmami.

Vlada je na dopisni seji sprejela sklep, v katerem ugotavlja, da je 12. in 13. julija v Sloveniji prišlo do naravne nesreče, močnih neurij z dolgotrajnimi nalivi, močnim vetrom, točo in poplavljanjem hudournikov. Za povračilo stroškov intervencij je 91 občinam namenila skoraj 2,5 milijona evrov, so sporočili.

Borut Živulović/Bobo

Občine škode ne morejo same pokriti 

Občine na prizadetem območju so izčrpale sredstva občinskih proračunov, namenjenih za zagotavljanje osnovnih pogojev za življenje ter odpravljanje posledic naravnih in drugih nesreč v skladu 37. členom zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, so pojasnili na vladi.

Borut Živulović/Bobo

Vlada je zato sprejela sklep, da se ministrstvu za obrambo oziroma Upravi RS za zaščito in reševanje iz splošne proračunske rezervacije zagotovijo sredstva v višini 2.391.191 evrov za pokritje intervencijskih stroškov občinam.

Brez gasilcev ne bi šlo

Vlada je tudi odločila, da se gasilskim enotam, ki so sodelovale pri izvajanju intervencijskih dejavnostih v prizadetih občinah, v katerih ne izvajajo javne gasilske službe, povrnejo upravičeni stroški intervencij.

Sredstva se zagotovijo iz splošne proračunske rezervacije v višini 40.883 evrov.

Nino Recek/Sobotainfo/Bobo

Neurje je namreč povzročilo veliko gmotno škodo na stvareh in velike intervencijske stroške reševalnih sestavov ob neposrednem, večdnevnem izvajanju najnujnejših nalog zaščite od 12. do 16. julija. Za reševanje in pomoč ter drugo podporo prizadetim ob neurjih so bile aktivirane enote in službe civilne zaščite iz občinskih, regionalnih in državnih pristojnosti, vključno z materialnimi sredstvi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol