STA/P.M. | 19. 12. 2022, 16:18

Pocenitev goriva in kurilnega olja: koliko bomo prihranili ob novih cenah?

Žiga Živulovič jr./Bobo

Na bencinskih postajah zunaj avtocest se bodo od polnoči cene pogonskih goriv znova znižale.

Na bencinskih postajah zunaj avtocest se bodo od polnoči cene pogonskih goriv znova znižale. Cena 95-oktanskega bencina se bo znižala za dobrih 12 centov, cena dizla pa za skoraj devet centov. Pocenilo se bo tudi kurilno olje, in sicer za skoraj 10 centov.

Nove cene bodo veljale v prihodnjem 14-dnevnem obdobju, to je do vključno 3. januarja, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Cena vezana na gibanje tečaja ameriški dolar - evro

Kot so potrdili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), se bodo v naslednjem 14-dnevnem obdobju znižale cene najbolj prodajanih energentov. Zunaj avtocestnega križa bo najvišja dovoljena drobnoprodajna cena dizla znašala 1,467 evra za liter. Od jutri bo tako dizelsko gorivo cenejše za 8,9 centa. 

Borut Živulovič/Bobo

Cena neosvinčenega motornega bencina pa bo 1,242 evra na liter, torej bo cenejši za 12,4 centa na liter kot v minulem 14-dnevnem obdobju. Medtem bo nova najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja bo znašala 1,095 evra na liter. Kurilno olje se bo torej pocenilo za 9,7 centa na liter. 

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar - evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. 

Bobo

Koliko več nam bo ostalo v žepu?

Če cena dizla ne bi bila regulirana in hkrati potrošniki ne bi bili oproščeni plačila okoljskih dajatev, bi bilo treba po izračunih ministrstva od torka za liter odšteti okoli 1,575 evra. Za 50-litrski rezervoar dizelskega goriva bi tako potrošnik plačal 78,75 evra, torej 5,40 evra več, kot pa bo plačal ob regulaciji cen.

Za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina pa bi bilo treba v primeru, da cena ne bi bila regulirana, odšteti okoli 1,339 evra. Potrošnik bi za 50 litrov plačal 66,95 evra, regulirana cena mu bo torej prinesla prihranek v višini 4,85 evra.

Prihranek pri nakupu 1000 litrov kurilnega olja, za katerega bo treba od torka odšteti 1095 evrov, pa so na ministrstvu izračunali v višini 154 evrov.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec