7. 6. 2022, 07:06 | Vir: STA

V Sloveniji posebna odposlanka Volodimirja Zelenskega

Profimedia

Obeta se srečanje z najvišjimi predstavniki naše države. O kakšnih stališčih bo tekla beseda?

Na obisku v Sloveniji bo podpredsednica ukrajinskega parlamenta Olena Kondratiuk, ki bo obiskala državni zbor in državni svet, se sestala z zunanjo ministrico Tanjo Fajon, sprejel pa jo bo tudi predsednik republike Borut Pahor. V Slovenijo prihaja kot posebna odposlanka ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Profimedia

Pogovori o ukrajinski prošnji za članstvo v EU

Kot napovedujejo na zunanjem ministrstvu, je namen njenega obiska v Sloveniji seznanitev s stališči Ukrajine glede njene prošnje za članstvo v Evropski uniji.

V EU sicer podpirajo vključevanje Ukrajine v povezavo, a hkrati opozarjajo tudi, da bližnjic ne more biti in da bo ta proces še dolgotrajen.

Prav tako naj bi Kondratiukova slovenske sogovornike seznanila z aktualnim dogajanjem v Ukrajini, ki se sooča z rusko agresijo. Predvsem na vzhodu države se v zadnjem času soočajo s silovito ofenzivo ruskih sil.

Bobo

S kom vse se bo srečala?

Najprej bo ukrajinska gostja obiskala zunanje ministrstvo, kjer bosta nato z ministrico Fajon imeli tudi skupno novinarsko konferenco.

Opoldne jo bo v predsedniški palači sprejel predsednik republike Pahor, nato pa bo obiskala slovenski parlament, kjer jo bosta sprejela predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in predsedniku DS Alojz Kovšca. Zatem pa se bo sestala še s člani parlamentarnih odborov za zunanjo politiko, za zadeve EU in za obrambo, napovedujejo v državnem zboru.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.