3. 5. 2022, 18:18 | Vir: STA

Bomo v Sloveniji imeli več vodovodarjev in frizerk ter manj gimnazijskih maturantov?

Profimedia

V teku so postopki za vpis v srednje šole za prihodnje šolsko leto, slika trenutnih vpisov kaže precej zanimiv trend. 

Najprej se je do roka za prijavo za vpis novincev v srednje šole za prihodnje šolsko leto, to je do 4. aprila, na skupno 25.198 razpisanih mest prijavilo 20.953 kandidatov. Ti kandidati so imeli nato do 25. aprila še možnost svojo prijavo prenesti na drugo šolo ali v drugi program. Do roka za prenos prijave je svojo prvotno prijavo preneslo 817 kandidatov.

Bobo

Kaj nam govorijo številke?

Ker se je na nekaterih izobraževalnih programih sprva prijavilo zelo malo kandidatov ali celo nihče, je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na nekaterih programih obseg razpisanih mest zmanjšalo, in sicer skupno za 536 mest. Tako je trenutno na voljo 24.662 razpisanih mest, na katera je trenutno prijavljenih 20.983 kandidatov.

V programe nižjega poklicnega izobraževanja se je prijavilo 555 kandidatov, v programe srednjega poklicnega izobraževanja pa 3916 kandidatov, od tega se jih je 135 odločilo za vajeniško obliko izobraževanja. V programe srednjega strokovnega izobraževanja sta se prijavila 9002 kandidata, v gimnazijske programe pa 7510 kandidatov. Od tega se je za programe splošne gimnazije prijavilo 6046 kandidatov, za strokovne gimnazije pa se je prijavilo 1464 kandidatov.

Podatki šolskega ministrstva kažejo, da se je v gimnazijske programe prijavilo 35,8 odstotka kandidatov, kar je nižji delež kot lani, ko je ta znašal 36,3 odstotka. Medtem se je v programe nižjega in srednjega poklicnega izobraževanja prijavil višji delež kandidatov kot lani.

Letos nekaj več zaključenih devetletk

Letos osnovno šolo zaključuje 19.881 devetošolcev, kar je več kot lani, ko jih je osnovno šolo zaključevalo 19.191. Število trenutnih prijav za vpis v srednjo šolo je sicer večje, kot je vpisna generacija, ker so prijavo za vpis v prvi letnik lahko oddali tudi kandidati, ki osnovno šolo zaključujejo v tujini, in tisti dijaki, ki se ponovno želijo vpisati v prvi letnik, vendar v drug izobraževalni program.

Ti kandidati lahko oddajo prijavnico še do 20. maja letos. Dijaki, ki se preusmerjajo, lahko oddajo prijavnico samo na programe, kjer je manj prijavljenih, kot je razpisanih mest.

O morebitnih omejitvah vpisa v posameznih programih bodo prijavljeni kandidati seznanjeni 24. maja popoldne, ko bo ministrstvo na svoji spletni strani objavilo seznam šol, ki bodo letos omejile vpis.

Na nekaterih šola bo razpisanih več mest, kje?

Zagotovo bo ministrstvo obseg razpisanih mest povečalo na nekaterih šolah v osrednjeslovenski, gorenjski in obalno-kraški regiji, kjer imajo šole še morda na voljo dodatne prostorske, kadrovske in materialne pogoje za kakovostno izvedbo programa, so napovedali na ministrstvu.

Na nekaterih šolah, kjer sicer ni več možnosti za razpis dodatnih oddelkov, pa so se šole odločile, da bodo lahko sprejele nekaj več novincev, kot je razpisanih mest.

Bobo

Deleži prijavljenih kandidatov glede na vrsto izobraževalnega programa kažejo, da se je za programe nižjega poklicnega izobraževanja prijavilo 2,6 odstotka kandidatov (lani 2,3 odstotka), v programe srednjega poklicnega izobraževanja 18,7 odstotka (lani 18,5 odstotka), v programe srednjega strokovnega izobraževanja 42,9 odstotka (lani prav tako), v gimnazijske programe pa se je prijavilo 35,8 odstotka kandidatov (lani 36,3 odstotka), so izračunali na ministrstvu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol