16. 11. 2023, 14:16 | Vir: STA

Okno v svet: k nam prihaja nova nizkocenovna povezava

Profimedia

Dobra novica za vse ljubitelje Skandinavije!

Poleti prihodnje leto bo na slovenski trg vstopil norveški nizkostroškovni letalski prevoznik Norwegian, četrta največja tovrstna letalska družba v Evropi, poroča portal EX-YU Aviation. Uvedel naj bi lete med Ljubljano in Koebenhavnom. Lete med slovensko in dansko prestolnico je nazadnje zagotavljal propadli prevoznik Adria Airways, so spomnili na portalu. Povezave med obema prestolnicama sicer pri Norwegianu še niso vključili v urnike letov, prav tako karte še niso naprodaj.

Na Balkanu že prisotni

Norveški prevoznik, druga največja letalska družba v Skandinaviji, je že leta 2016 omenjal možnost prihoda v Slovenijo, letos poleti pa je začel leteti v Skopje. Pred tem je vstopil že na letalske trge Hrvaške, Kosova in Črne gore. Skupaj z leti v Ljubljano naj bi prihodnje poletje med drugim uvedel še lete iz Osla in Koebenhavna v Zadar, iz Göteborga v Prištino in iz Rige in Koebenhavna v Tivat. Večina teh letov naj bi bila operativna le od junija do avgusta.

Profimedia

Na portalu EX-YU Aviation navajajo, da se je upravljalec ljubljanskega letališča Fraport Slovenija v zadnjem mesecu pogovarjal z 28 letalskimi družbami glede možnosti vpeljave več kot 30 povezav.

Obeti za nove povezave

Ministrstvo za infrastrukturo je sicer konec oktobra objavilo tretji javni razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije, za kar je v letih 2023, 2024 in 2025 skupno na voljo 16,8 milijona evrov subvencij. Izplen prvih dveh razpisov sta povezavi z Luksemburgom (Luxair), ta se že izvaja, in z Rigo (Air Baltic), ta bo stekla s poletnim voznim redom prihodnje leto.

Profimedia

Končno odločitev o morebitni vzpostavitvi novih povezav na podlagi tokratnega razpisa je pričakovati v decembru, takrat bo tudi znano, ali se bo morda za subvencijo prijavil tudi Norwegian.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol