A. B. | 23. 3. 2023, 14:19

V slovenskih podjetjih je 379 zaposlenih delalo po več kot 200 ur na mesec, rekorder celo 413 ure: kdo je kriv in kaj bodo glede tega storili pristojni

Profimedia

Pri enem največjih trgovcev pri nas so morali zaradi razmer izvesti dodaten nadzor. 

V več slovenskih podjetjih so že oktobra lani izvedli obsežne inšpekcijske nadzore in pri tem ugotovili več kršitev.  Te se navezujejo predvsem na kršitve delovnega časa in počitka, izplačila izpod minimalne plače, neizplačevanje urnih dodatkov. Gre za naslednja podjetja: Tomplast, Nimrod, Mahle electric Bovec in Komen, Perutnina Ptuj, Marles hiše, Engrotuš, Plamteks, Iskra, pekarna Don Don, Kovinoplasitka Lož in Veplas. Zaradi tega so izdali več prepovednih odločb, navaja 24ur.com.

Fotografija je simbolična

Fotografija je simbolična

Profimedia

"Ugotovili so, da je šlo za 379 delavcev, ki so v podjetjih delali po več kot 200 ur na mesec, rekorder je opravil 413 ur. 138 delavcev je delalo pri enem od večjih trgovcev pri nas – v podjetju Engortuš, kjer so februarja izvedli dodaten nadzor. Nadzore so opravili v sodelovanju s Finančno upravo," so razložili na omenjenem mediju. 

Kakšne bodo posledice?

"Veseli me, da je inšpektorat začel delati bolj proaktivno, kar dokazuje današnja novinarska konferenca, ki je dokaz večmesečnega poglobljenega dela", je na novinarski konferenci poudaril državni sekretar državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) Dan Juvan.

"Sporočilo današnje tiskovne konference je, da je dovolj izkoriščanja delavcev in upamo ter pričakujemo, da bodo delodajalci, raznorazni posredniki in kriminalci dvakrat premislili, ne samo, na kakšen način obravnavajo svoje delavce, ampak tudi s kom pri tem sodelujejo", je dodal Juvan. 

Fotografija je simbolična

Fotografija je simbolična

Profimedia

Pri tem je spomnil tudi na sprejet zakon o čezmejnih storitvah. Ta natančno določa pogoje o izvajanju čezmejnih storitev tujih podjetij v Sloveniji: "Prav tako smo imeli veliko razpravo o zakonu o evidencah delovnega časa. Verjetno danes tudi ta primer, ko smo ugotovili, da nekateri delavci delajo 300 do 400 ur mesečno, priča o tem, kako pomembno je, da so evidence o delovnem času verodostojne in dostopne IRSD."

Prizadevajo si še natančneje razdelati pogoje dela, omejiti agencijsko delo in predvsem preprečevati zlorabe. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ