STA/M.P. | 16. 10. 2022, 07:00

Po zamudi in gradbenih napakah v Solkanu končno s "hudo" pridobitvijo

Profimedia/fotomontaža

Ob dveh obstoječih mostovih čez Sočo se bodo odslej lahko pohvalili še z enim. V čem je ta poseben?

Čez reko Sočo so pri Solkanu poleg železniškega in cestnega zgradili še tretji most, namenjen pešcem in kolesarjem. Odprli so tudi novo povezovalno kolesarsko pot na desnem bregu reke v Solkanu. Viseči most stoji na ozemlju Slovenije, povezuje pa kolesarske poti in poti za pešce na čezmejnem območju Goriške in Italije.

Tudi velika turistična atrakcija

"Brv bo lahko služila tudi kopalcem v Soči, saj bodo ob nenadnem dvigu vode zdaj imeli možnost prehoda na drugi breg čez most," je povedal novogoriški župan Klemen Miklavič in dodal, da je bila pri njegovi gradnji varnost uporabnikov na prvem mestu. 

"Most bo povezal čezmejni prostor,  obenem pa je tudi turistična atrakcija."

"Most bo povezal čezmejni prostor, obenem pa je tudi turistična atrakcija."

Bobo

120 metrov dolga in tri metre široka brv je  zgrajena že poldrugo leto, a je zaradi manjkajočih navezovalnih poti doslej niso mogli predati namenu. Investicijo je sofinanciral Eko sklad Slovenski okoljski javni sklad.

Pri gradnji je prišlo do zamud

Po Miklavičevih besedah je bila zamuda že, ko je pred štirimi leti prevzel županovanje, saj je bilo premalo denarja za gradnjo brvi in povezovalne poti. "Projekt je bilo potrebno ločiti na dva dela, projekt pa je nato od EZTS prevzela občina, da ne bi brv končala v brežini," je dejal.

Eden od že obstoječih mostov čez Sočo, ki je tudi najdaljši kamniti most.

Eden od že obstoječih mostov čez Sočo, ki je tudi najdaljši kamniti most.

Žiga Živulovič/Bobo

Vrednost investicije v brv je bila 1,4 milijona evrov, v povezovalno pot pa 600.000 evrov. Ker je ob načrtovanju povezovalne poti na obstoječo kolesarsko pot prišlo do napak zaradi neupoštevanja terena in je bilo zato potrebno preprojektiranje, je ta strošek moral plačati projektant.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol