5. 8. 2022, 13:13 | Vir: STA

V teh dneh številni ohladitev iščejo v naravnih kopališčih, ampak Agencija RS za okolje opozarja, zakaj tega nikar ne počnite

Bobo

Kopanje je lahko za vas bolj nevarno, kot si mislite. 

Ob vročih dneh številni ohladitev iščejo v rekah, jezerih in bajerjih, kjer pa zaradi izredne suše beležijo nizke vodostaje in višje temperature vode.

Na Agenciji RS za okolje zato opozarjajo na previdnost pri kopanju in pojasnjujejo, da veliko število kopalcev vodo še dodatno obremenjuje.

Težava tiči v ... 

"Suša ogroža tudi življenje vodnih organizmov, ljudje pa z nezmerno porabo vode in onesnaževanjem že tako težke vodne razmere še poslabšujemo," poudarjajo.

Bobo

Padavin, ki bi ublažile sušne razmere, v naslednjih nekaj dneh ni pričakovati, so sporočili iz agencije za okolje.

Ob tem so pojasnili, da je v več rekah, kjer se ljudje kopajo, prišlo do bujnega razrasta alg, ki načeloma kopalcem niso škodljive, so pa neprijetne.

Težave očitne tudi v Šobčevem bajerju

V Šobčevem bajerju so se zaradi minimalnega pretoka vode skozi bajer namnožile planktonske zelene alge, ki dajejo vodi značilno zeleno barvo.

Bobo

Ker lahko te alge povzročajo neprijetno reakcijo na koži, kopalce pozivajo, naj upoštevajo navodila upravljavca kopališča, ki vodo tudi redno čisti.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel