T. R. K. | 21. 5. 2024, 13:01

V tej priljubljeni trgovini cigaret ne boste mogli kupiti: kakšen je razlog? TUŠ odgovarja

Borut Živulović/Bobo

Cigaret v Tuš Supermarketu Ruski car Ljubljana ne boste mogli kupiti. 

Tržni inšpektorat vsako leto izvaja nadzore prepovedi prodaje tobačnih izdelkov in alkoholnih pijač mladoletnim osebam. Nazadnje so tržni inšpektorji izvajali nadzor marca in aprila. 

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov prepoveduje prodajo tobačnih in povezanih izdelkov osebam, mlajšim od 18 let. Zakon tako prodajalcem omogoča, da lahko od vsake osebe, ki kupuje tobačne ali povezane izdelke oziroma alkoholne pijače, zahtevajo, da izkaže svojo starost z javno listino. Če oseba to odkloni, ji tobačnega ali povezanega izdelka oziroma alkoholne pijače ne smejo prodati.

V naslednjem primeru lahko vidimo, da se trgovci zakona niso držali in izdelek prodali osebi, ki ni bila polnoletna. Včeraj se je namreč na nas obrnila bralka, ki je povedala, da je poskušala v trgovini Tuš supermarket Ruski car Ljubljana kupiti cigarete, vendar so ji povedali, da do nadaljnjega to ne bo mogoče. 

Ker nas je zanimalo, kakšen je razlog za to, da cigaret ni mogoče kupiti, in ali jih ni mogoče kupiti le v omenjeni trgovini, smo se obrnili na Tuš. V odgovoru za Metropolitan so zapisali: "Cigarete niso v ponudbi le v omenjeni poslovalnici, ker smo prejeli odločbo inšpekcijske službe o prepovedi zaradi prodaje cigaret mladoletni osebi."

Borut Živulović/Bobo

Za kadilce pred kratkim nekaj sprememb

Marca so v državnem zboru razpravljali o predlogu za omejitev uporabe tobačnih izdelkov. Vladni predlog novele o omejevanju tobačnih in povezanih izdelkov prepoveduje vse arome v ogrevanih tobačnih izdelkih in elektronskih cigaretah, razen tobaka. Uravnava tudi uporabo nikotinskih vrečk in odpravlja kadilnice, poroča RTV. Poslanci so novelo zakona enotno sprejeli. 

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave