D. D. | 15. 7. 2023, 09:53

Znane so nove cene goriv: se splača na črpalko še danes?

Borut Živulovič/Bobo/Profimedia/fotomontaža

Če vas čaka obisk bencinske črpalke, potem je to novica, ki je bržčas ne smete spregledati.

Vlada vsakih 14 dni sporoči nove cene goriv, ki veljajo na bencinskih črpalkah, ki ne ležijo ob avtocestah in hitrih cestah. Tokrat bo nova podražitev prišla v torek, 18. julija. Če vlada ne bo spremenila uredbe, ki določa cene goriv, se lahko nadejamo, da bo cena 95-oktanskega neosvinčenega bencina ostala blizu zdajšnje, kar je 1,444 evra za liter.

Za koliko se bo podražil dizel?

Za koliko se bo podražil dizel?

Žiga Živulovič jr./Bobo

Dizel za malenkost dražji

Nekoliko naj bi se, po izračunih Financ, dvignila le cena dizelskega goriva. Namesto 1,481 evra, naj bi po novem za liter plačali 1,495 evra. Pri polnjenju 50-litrskega rezervoarja bi razlika tako znašla 0,7 evra. Pri tem pa Finance v svojem izračunu opozarjajo, da se je formula za reguliranje cen v zadnjem letu in pol večkrat spreminjala. Vlada je sicer cene goriva delno začela regulirati znova konec lanskega junija. Uredba je sprva veljala do 20. junija, nato pa je vlada veljavnost uredbe podaljšala za eno leto.

Kako izračunajo cene goriv?

Kako izračunajo cene goriv?

Borut Živulovič/Bobo

Kako izračunajo cene goriv?

Cene 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Ta metodologija se v Sloveniji vnovič uporablja od 21. junija lani.

Marže trgovcev omejene

V skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov, so marže trgovcev omejene na največ 0,0983 evra za liter dizla in največ 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina. Naslednja sprememba cen nas čaka 1. avgusta. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol