STA/P.M. | 21. 4. 2023, 16:18

Izredni nadzor v UKC Ljubljana: prijava zaradi trpinčenja in spolnega nasilja

Žiga Živulovič jr./Bobo

Takratni vodja službe za korporativno varnost naj bi podrejenemu naročil izbris obremenilnih posnetkov videonadzora.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil pooblaščenec UKC za nenasilje Nejc Seitl, bo nadzor predvidoma zaključen do konca meseca. Po neuradnih informacijah POP TV naj bi bil povod incident nekdanjega vodje službe Matjaža Tavčarja. Skupaj z neznano osebo naj bi se nespodobno obnašala in razbila tudi steklena vrata pisarne v tej enoti. Ker so dogodek posnele videonadzorne kamere, naj bi Tavčar sodelavcu naročil, da sporne posnetke izbriše, da ga ne bi obremenili. Posnetki varnostnih kamer za več dni naj bi tako izginili.

Prijavo podali nekateri zaposleni

Seitl je povedal, da je v obravnavo prejel prijavo zaradi trpinčenja, nadlegovanja in spolnega nasilja.  Zaposleni v službi za korporativno varnost naj bi bili po neuradnih informacijah televizije deležni tudi šikaniranja, pritiskov, groženj in nadlegovanja.

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Na podlagi preučitve vseh dokazov, opravljenih razgovorov s temi zaposlenimi in analize dogodkov sem sprejel lastno dokazno oceno, da takratni vodja službe ni izvajal mobinga oziroma nedovoljenega trpinčenja na delovnem mestu, saj sem ocenil, da ni šlo za neka ponavljajoča se in sistematična negativna oziroma žaljiva ravnanja," je dejal pooblaščenec UKC za nenasilje.

Seitl ocenjuje, da ni šlo za neka ponavljajoča se in sistematična negativna oziroma žaljiva ravnanja.

Seitl ocenjuje, da ni šlo za neka ponavljajoča se in sistematična negativna oziroma žaljiva ravnanja.

Žiga Živulovič jr./Bobo

"To sicer ne pomeni, da pri svojem delu nisem zaznal drugih nepravilnosti, zlasti tistih, vezanih na kršitve pogodbe o zaposlitvi, kršitve etičnega kodeksa in kršitve pravil glede gibanja oseb v upravnih območjih."

Čaka jih zahtevno delo

Med obravnavo primera je od žvižgača prejel kopije posnetkov videonadzornih kamer, na katerih je bilo razvidno "nespodobno vedenje takratnega vodje službe". Žvižgač je posnetke posredoval z obrazložitvijo, da mu je takratni vodja službe naročil, da naj posnetke umakne in zavaruje, saj naj bi obstajal sum, da lahko te posnetke kdo izkoristi za izsiljevanje.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Na podlagi ugotovitev so vodstvu UKC med drugim predlagali izredni notranji nadzor nad delom službe za korporativno varnost in njeno reorganizacijo. Nekatere od predlaganih ukrepov je vodstvo že izvedlo, druge še izvaja. Delo nadzorne komisije je po Seitlovih besedah zelo zahtevno, saj se preiskava ne nanaša samo na videoposnetke, temveč so jo razširili tudi na druga področja dela službe. Do zaključka preiskave podrobnosti ne more razkriti, je dejal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol