25. 11. 2022, 15:23 | Vir: STA

V UKC Ljubljana so se razveselili najsodobnejše naprave, ki bo omogočala vrhunsko zdravljenje

UKC Ljubljana

Končan je več kot milijon evrov vreden projekt, ki bo še kako koristil in pomagal številnim bolnikom.

Na nevrološki kliniki UKC Ljubljana so v petek prevzeli nov dvoravninski angiografski aparat. Gre za najsodobnejšo napravo za invazivne intervencijske posege in preiskave žilja, možganov in hrbtenjače. Z novim aparatom bodo bolnikom z akutno možgansko kapjo in tistim, ki jim ta grozi, še naprej omogočali najsodobnejše zdravljenje.

Aparat omogoča odkrivanje in zdravljenje sprememb na ožilju vratu in glave ter drugje po telesu, pa tudi CT-vodeno izvajanje žilnih in nežilnih posegov. Na njem bodo izvajali med drugim najzahtevnejše intervencijske posege, med drugim zožitev zapor in razširitev arterij.

Montaža v času epidemije covida-19

Naprava ima dve rentgenski cevi in dva detektorja, ki lahko delujejo hkrati in omogočajo hkraten prikaz sprememb v dveh ravninah. Tako je možno zdravljenje najkompleksnejših sprememb na številnih, tudi drobnih žilah, ob najboljši možni ločljivosti. Zdravljenje takih sprememb je bilo do zdaj možno le v glavni stavbi UKC, kar je bilo neugodno za bolnike, hospitalizirane na nevrološki kliniki, posebno za take, ki so bili hudo prizadeti.

Bobo

Montaža aparata je potekala v času epidemije covida-19, kar je bilo logistično zahtevno. Aparat se nahaja na nevrološki kliniki, na novi lokaciji v pritličju, saj je bil stari, iztrošen aparat umeščen v neustrezen prostor. To je v veliki meri omogočilo vodstvo nevrološke klinike, ki je z zmanjšanjem pisarniških prostorov zagotovilo ustrezen, sodoben prostor, so pojasnili na UKC Ljubljana.

Po besedah predstojnika kliničnega inštituta za radiologijo Dimitrija Kuhlja letno obravnavajo 800 bolnikov, ki jih bodo lahko zdravili in diagnosticirali na takem aparatu.

Med drugim so med njimi tudi bolniki z akutno možgansko kapjo, enega so na novem aparatu zdravili že v četrtek popoldne. Kuhelj je s potekom zdravljenja zadovoljen, bolnik se z minimalnim defektom pogovarja in bo šel kmalu domov.

Aparat v vrednosti 1,2 milijona evrov

Nove pridobitve je vesel tudi predstojnik nevrološke klinike Simon Podnar. "Ves čas smo se zavedali, da kolegi delajo v nemogočih razmerah, da je prostor, ki so ga imeli za te intervencije, povsem neprimeren. Vsak teden smo se bali, da bi dokončno odpovedala njihova aparatura," je dejal.

V. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Marko Jug je ob tem izpostavil, da nevrološka klinika vse dni v tednu zagotavlja konziliarno službo za celotno državo. "To je tisti prvi stik bolnikov iz celotne države z vrhunskim specialistom 24 ur na dan," je dejal.

To omogoči takojšnjo obravnavo takega pacienta ter, ko je treba, tudi odlično rehabilitacijo z napravami, kot je danes prevzeti aparat.

Aparat v vrednosti 1,2 milijona evrov je sofinanciralo ministrstvo za zdravje. Projekt nabave se je začel že v obdobju prejšnjega ministra za zdravje Janeza Poklukarja, sklenil pa se je v mandatu aktualnega, Danijela Bešiča Loredana. Kot je ta dejal v petek, je s tem vzpostavljen model za nakupe drage medicinske opreme, ki ga želijo implementirati po celotni državi. Zelo veliko opreme po vseh bolnišnicah je namreč odslužene, je opozoril.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec