M. P. | 14. 10. 2022, 13:43 | Vir: STA

V UKC Ljubljana kaj takega še ni bilo: na terenu veliko število gasilcev

Borut Živulovič/Bobo

Po akciji so pristojni sporočili, kaj je bilo ključno, da se je na koncu vse dobro izteklo ...

Gasilska vaja za primer požara, ki so jo izvedli na Pediatrični kliniki Univerzitetnega centra (UKC) Ljubljana, je pokazala strokovno usposobljenost zaposlenih in vseh drugih služb za evakuacijo. Ob podpori različnih zunanjih in notranjih služb so želeli seznaniti in preveriti usposobljenost bolnišničnega osebja za ukrepanje v primeru požara, vodenje evakuacije, reševanje otrok ter izvedbo vertikalne in popolne evakuacije vseh, ki bodo v času požarne vaje v stavbi.

"Požar" na četrtem nadstropju

Glede poteka požarne vaje je vodja izmene Gasilske brigade Ljubljana Jure Dolinar pojasnil, da so bili o požaru, ki je izbruhnil v četrtem nadstropju pediatrične klinike, obveščeni prek številke centra za obveščanje 112. Na intervencijo so se odpravili s štirimi vozili in 14 gasilci, istočasno sta bili po protokolu aktivirani tudi dve prostovoljni gasilski društvi.

Ob tem je izpostavil dobro sodelovanje z Gasilsko enoto UKC, ki je bila pobudnik današnje akcije, in je ob prihodu brigade že uspešno evakuirala objekt.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UKC Ljubljana (@ukc_ljubljana)

Zadovoljstvo z uspešnim potekom vaje sta izrazila tudi v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Marko Jug in strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn.

"Znamo stopiti skupaj"

"Vaja je pokazala, da znamo stopiti skupaj in reševati stvari, kadar je to treba. Na ta način bomo prebrodili vsako težavo. Tudi otroci, ki so trenutno na kliniki, so zelo pogumno sodelovali pri evakuaciji. S takšnimi otroki se nam ni bati prihodnosti," je poudaril Jug.

V. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Marko Jug.

V. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Marko Jug.

Žiga Živulovič jr./Bobo

"V medicini se vedno soočamo s težkimi odločitvami, nenadnimi spremembami in hitrim odzivom, zato je treba biti vedno pripravljen. Z navdušenjem spremljam, da so gasilci morda še korak pred nami."

Pokorn je izpostavil, da so bili vsi otroci, ki so trenutno na kliniki, ob vaji deležni tudi pravočasne in ustrezne strokovne obravnave. Tudi vodja Gasilske enote UKC Ljubljana Sebastjan Šenk je izrazil zadovoljstvo nad potekom požarne vaje, verjame pa, da bi lahko akcijo izpeljali še boljše, če bi imeli gasilsko vozilo, za katerega si gasilci UKC prizadevajo že dlje časa.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol