29. 5. 2022, 06:00

Slovenci željni morja, a se obenem sprašujejo, kaj VSE sploh plava v njem

Profimedia

Marca so plitvine slovenskega morja zapolnile skupine nič kaj privlačnih klobučnjakov. Kakšno je trenutno stanje? 

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje sporočajo, da je analiza morske vode ki so jo opravili pred dnevi pokazala, da so kopalne vode povsem ustrezne. Navrgli so celo, da so rezultati spodbudni za začetek kopalne sezone, poroča častnik Delo.

Vendar pa se kopalci te dni pritožujejo zaradi rumenih zaplat na vodni gladini. Nacionalni inštitut za biologijo je v izjavi za javnost pojasnil, da gre za cvetni prah iglavcev, ki ga odpihne na morje ter da ni potrebe za skrb.

So klobučnjaki še prisotni?

Še v marcu so slovensko morje popolnoma zasedali veliki klobučnjaki, ki pa so se v morju pojavili že lansko jesen. 

Na srečo klobučnjakov ni več, čeprav jih je bilo ogromno in so se v morju zadrževali nekaj dlje časa kot običajno. Kot že omenjeno, pa pogled na morsko gladino nekoliko kvari cvetni prah, ki na nase lepi tudi mimoidoče drobce smeti

Kaj nas čaka v prihodnje?

Gre za naravne pojave, ki se v morju v bolj ali manj odvijajo ciklično. Te dni je priporočljivo, da izkoristimo vsako priložnost za kopanje, saj prihaja čas za uhate klobučnjake in posamične primere kompasnih meduz.

Od julija naprej pa je pričakovati morsko cvetačo in nato rebrače, ki so se v našem delu Jadrana ustalile kot tujerodna vrsta.

Upajmo, da se vsi ti obiskovalci, ko nastopi njihov čas, letos pojavijo v čim manjšem številu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord