2. 11. 2023, 17:00 | Vir: STA

Na območju Baške Grape pripravljajo nastanitvene kapacitete za morebitne evakuirane prebivalce

Fotografija je simbolična.

Bobo

Ljudem svetujejo, naj se pripravijo na morebitno evakuacijo, vzamejo s seboj najnujnejše stvari in poskrbijo za hišne ljubljenčke.

Na območju Baške grape zaradi napovedanih nalivov v več krajih pripravljajo nastanitvene kapacitete za morebitne evakuirane prebivalce. Največ postelj bo na voljo v kulturnem domu v Kneži, del nastanitvenih kapacitet pa bo na voljo tudi v domu upokojencev v Podbrdu, je pojasnil poveljnik civilne zaščite za Severno Primorsko Samuel Kosmač.

Kot je pojasnila sekretarka območnega združenja Rdečega Križa v Novi Gorici Neli Skočaj, njihovi pripadniki v dvorani kulturnega doma v Kneži že urejajo namestitveni center za morebitne evakuirane prebivalce.

"To pomeni postelje, odeje, vzglavnike, rjuhe oziroma vse, kar sodi k takšni zasilni nastanitvi," je poudarila. Največ postelj bo na voljo v dvorani kulturnega doma v Kneži, štiri ali pet postelj pa bodo uredili v zadružnem domu v bližnji vasi Podmelec. V Knežo so za zdaj pripeljali sto postelj, če bo treba, pa jih bodo pripeljali še več, je dodala.

"Na Rdečem križu smo zadolženi, da organiziramo namestitev, razdelimo hrano in da nudimo laično psihosocialno podporo, če je to potrebno. Za vse ostalo pa poskrbi civilna zaščita," je poudarila Skočajeva. Ljudem sicer svetuje, naj se pripravijo na morebitno evakuacijo, vzamejo s seboj najnujnejše stvari in poskrbijo za hišne ljubljenčke.

Po oceni regijskega poveljnika civilne zaščite za Severno Primorsko Samuela Kosmača je za vse prebivalce na tem območju za zdaj dobro poskrbljeno, ob čemer je poudaril, da so bile priprave na napovedano povodenj temeljite in obsežne. "Seveda nas skrbijo trenutne razmere oziroma predvsem napovedi, ki niso prav obetavne. Tako obsežnih priprav na povodenj nismo imeli še nikoli, vsaj tukaj na severnoprimorskem," je poudaril Kosmač.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol