3. 10. 2023, 14:35 | Vir: STA

Kdo je kandidatka za novo zdravstveno ministrico?

Bobo

Ob zeleni luči bo nasledila Danijela Bešiča Loredana, ki je s funkcije odstopil julija.

Kandidatka za ministrico za zdravje je Valentina Prevolnik Rupel, zdajšnja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje in članica strateškega sveta za zdravstvo pri premierju Robertu Golobu, je v izjavi za medije povedal vodja poslanske skupine Gibanje Svoboda Borut Sajovic. Prevolnik Ruplovo najprej čaka predstavitev pred parlamentarnim odborom.

Predlog kandidature bo premier Robert Golob v DZ poslal predvidoma danes. Po poslovniku DZ se mora kandidat za ministra najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ, v tem primeru je to odbor za zdravstvo, nato pa ga mora na seji potrditi še DZ.

Bobo

Ob zeleni luči DZ bo na čelu ministrstva kot ministrica s polnim mandatom nasledila Danijela Bešiča Loredana, ki je s funkcije odstopil julija. Po njegovem odstopu je sicer resor začasno prevzel predsednik vlade Robert Golob, ki funkcijo ministra za zdravje torej opravlja že skoraj tri mesece.

Po izobrazbi je ekonomistka, leta 2009 je doktorirala na ljubljanski ekonomski fakulteti z naslovom Vpliv kvalitete življenja na postavljanje prioritet in na učinkovitost alokacije sredstev v zdravstvu, piše v njenem življenjepisu, ki je objavljen na spletni strani ministrstva za zdravje.

Kot raziskovalka in znanstvena svetnica deluje na Inštitutu za ekonomska raziskovanja v Ljubljani, kjer se ukvarja s področjem zdravstva in dolgotrajne oskrbe, prav tako je predsednica znanstvenega sveta Inštituta za ekonomska raziskovanja. Predava na DOBA Fakulteti za uporabne poslovne in družbene študije v Mariboru, je tudi članica strateškega sveta za zdravje pri predsedniku vlade.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol