M. P. | 30. 11. 2022, 16:30

Varnost mladih na cesti: na vozniški izpit se lahko pripravijo tudi s simulatorjem

Profimedia/M.P./fotomotaža

Vožnja z avtomobilom prinaša kup novih in nepredvidljivih situacij, ki so predvsem za mladega voznika lahko velik izziv. Da bi ti bolje spoznali dogajanje na cesti in tudi samega sebe za volanom, so na zelo inovativen način poskrbeli pri Zavarovalnici Triglav. 

Kljub uspešno opravljenemu vozniškemu izpitu velja, da so mladi vozniki bolj nagnjeni k temu, da so udeleženi v prometni nesreči. Najpogostejša vzroka sta pomanjkanje vaje in izkušenj. Zato so se pri Zavarovalnici Triglav odločili, da mladim omogočijo vajo cestne vožnje s pomočjo simulatorja. Ta omogoča, da brez resnih posledic preizkusijo, kaj te lahko med vožnjo zmoti in kako odreagirati.

Kako spreten si pa ti za volanom?

V okviru kampanje za večjo varnost mladih v prometu so v ljubljanskem digitalnem centru Triglav Lab pripravili dogodek, ki ga je moderiral gamer in priljubljen štajerski vloger Jaka Krčovnik, znan pod vzdevkom "Jack on the Box", medtem ko je za stream dogodka skrbel Žiga Lah, ki je kot "ScorpLZ na slovenski YouTube sceni dobro znan po streamanju videoigre Fortnite. Pogovoru, ki je odstrl najrazličnejše teme, povezane z vožnjo in varnostjo mladih na cesti, sta se jima pridružili psihologinja Centra varne vožnje Vransko AMZS Anja Ćorić in najboljša slovenska enduro voznica Tjaša Fifer.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pazi to! (@pazi.to)

Usesti se za volan in peljati po cesti se mnogim zdi nekaj povsem samoumevnega. Pa vendar vožnja mnogim ljudem povzroča velik stres in tudi strah, so ugotavljali sogovorniki. Po drugi strani se nekateri za volanom počutijo preveč samozavestni in pogumni, pri tem pa pozabljajo, da v prometu nisi odvisen samo od sebe, dogajanje na cesti je celo največkrat nepredvidljivo.

Psihologinja Anja Ćorić, Žiga Lah, Jaka Krčovnik in Tjaša Fifer med pogovorom v Triglav Labu.

Psihologinja Anja Ćorić, Žiga Lah, Jaka Krčovnik in Tjaša Fifer med pogovorom v Triglav Labu.

Triglav Lab

Na cesti je lahko nevarno vse

Sogovorniki so izpostavili, da je za dobro in varno vožnjo pomembna popolna pozornost, uporaba mobilnih telefonov v avtomobilu pa je vse preveč pogosta. Te naj bi botrovale celo v od 40 do 50 odstotkih vseh avtomobilskih nesreč.

"Voznika, ki med vožnjo govori po telefonu, četudi gre za prostoročno telefoniranje, opaziš na 100 metrov. Njegova vožnja je vijugasta, ne spelje pravočasno na zeleni luči in na splošno vozi počasneje."

Tudi obcestni plakati med vožnjo preusmerjajo našo pozornost, povzročajo spremembe v naših možganih, s tem pa tudi voznikovo odsotnost od dogajanja na cesti. Kako pa je z glasbo v avtu? Kot odgovarja psihologinja, so raziskave pokazale, da če je ta preglasna, ima voznik "težjo nogo", če je potiho, je voznik bolj osredotočen.

Profimedia

Vloga sovoznikov ni zanemarljiva

Pri vožnji z avtomobilom lahko sovoznik zelo vpliva na način naše vožnje, zelo pogosto so celo razlog za bolj nepozorno vožnjo. Tega se je dobro zavedati in tudi upoštevati, da je vozniku treba dati mir. Razni pogovori, sploh čustvene narave ali celo prepiri, so stvari, ki ne spadajo v avtomobil.

"Komentiranje vožnje ali dajanje napotkov lahko povzročajo stres pri vozniku, zato tega ne počnimo."

Ko smo za volanom, smo mi tisti, ki smo popolnoma odgovorni za našo varnost in za varnost drugih. Za še več nasvetov o varni vožnji in o cestnem bontonu vabljeni k obisku podstrani Zavarovalnice Triglav Vozim.si.si.

Celoten pogovor o tem pa si lahko ogledate v spodnjem podkastu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord