M. P. | 13. 6. 2022, 22:00

Izkušnja bralke, ki je prejela nenapovedan klic iz Microsofta: "Ves čas sem imela slab občutek!"

Slika je simbolična.

Profimedia/fotomontaža

Lažni telefonski klici iz tujine so v porastu. Kako prepoznati, ali gre za Microsoftovo tehnično pomoč zaradi težav z vašim računalnikom ali preprosto goljufijo?

Če ste prejeli neobičajen telefonski klic iz neznane tuje številke, klicatelj pa je trdil, da je iz Microsofta, vam lahko povemo, da je šlo za prevaro.

Kako vemo?

Politika poslovanja podjetja Microsoft je, da svojih strank nikoli ne kličejo. Njihov način sodelovanja in komunikacije s strankami je, da mora uporabnik sam oziroma sama vzpostaviti prvi stik z njimi.

Če se boste zaradi tehnične težave ali vprašanja obrnili na Microsoftovo telefonsko podporo, bodo za vaš primer odprli "primer" (case). Agent v klicnem centru vam bo to številko primera tudi povedal in vi si jo boste zapisali.

Gre za edinstveno številko, ki jo uporabnik hrani, dokler tehnični primer ni razrešen. 

Profomedia

A Microsoft vas nikoli ne bo poklical prvi. Podporni tehnični agent vas bo poklical nazaj edino v primeru, če boste z njimi že imeli odprt primer.

Prevaranti upajo, da tega ne veste ...

Kot nam je povedala bralka, je nedavno prejela klic iz nemške številke. Ženska se je predstavila kot strokovnjakinja iz Microsofta. Sprva je bila vljudna in se je ponudila, da ji počisti računalnik. Ker je bralkin računalnik zadnje čase res bolj počasi delal, se je strinjala. 

Klicateljica se je nato želela na daljavo povezati z njenim računalnikom. Kar pa je Slovenka odklonila.

Kot nam je povedala, je izrazila željo, da bi raje sama po navodilih "strokovnjakinje", uredila zadevo na računalniku. A Microsoftova uslužbenka, kot se je predstavila, je vztrajala. Ker je vztrajala tudi bralka, je glas na drugi strani postajal vedno bolj nervozen in nesramen.

Klicateljica se je želela na daljavo povezati z njenim računalnikom.

Klicateljica se je želela na daljavo povezati z njenim računalnikom.

Bobo

Začela ji je dajati napotke 

Ko je dojela, da Slovenka ne bo popustila, ji je dejala, da se strinja z njenim predlogom. Rekla ji je, da naj ravna po njenih navodilih in naj odpre operacijski sistem Windows. Ter da jo bo vodila skozi proces "čiščenja računalnika".

A lastnici računalnika se je vse skupaj že začelo zdeti sumljivo. Kot nam je povedala, je dobila "nek slab občutek".

Odločila se je, da klicateljico vpraša, iz katere države jo kliče. Ta je nemudoma odgovorila, da iz Amerike. Na vprašanje, kako to, da se ob njenem klicu izpiše nemška številka, pa je postala zelo jezna. Zabrusila je nazaj, da ne ve, o čem govori.

Slovenka se je želela posloviti in končati razgovor

Razgovora naša bralka ni več želela nadaljevati, zato se je vljudno začela poslavljati. Glas na drugi strani pa jo je začel prepričevati, da bo njen računalnik prenehal delati, če ne bo nemudoma ukrepala.

In njen glas se je spet spremenil. Vljudno je začela razlagati, da ji bo pomagala ohraniti vse datoteke, ki jih bo brez njene pomoči drugače izgubila.

Ko je bralka prekinila pogovor, je prejela še vsaj petkrat klic iz iste telefonske številke. Prepričana je, da gre za goljufe in zelo ji je žal, da pogovora ni takoj prekinila, saj se je vse skupaj zdelo čudno že od samega začetka.

Kot pravi, jo zdaj skrbi, da ji bodo prevaranti vendarle škodovali, saj jim je povedala svoje ime in priimek. "Ko bi le vedela prej," pravi.

Previdnost nikoli ni odveč.

Previdnost nikoli ni odveč.

Bobo

Ta vrste prevare niso nekaj novega

V angleško govorečih državah takšne prevare poznajo že kar dolgo. Klicatelji se v angleščini z močnim naglasom predstavijo kot Microsoftova tehnična pomoč. Sogovorniku razložijo, da nujno kličejo zato, ker njihov računalnik javlja napake oziroma alarme, ki naj bi bili posledica okužbe računalnika.

Namen prevare je finančno oškodovanje, lahko pa vam tudi ukradejo identiteto. Take klice je najbolje ignorirati, pravijo na spletni strani Varni na internetu.

Čeprav klici največkrat prihajajo iz tujine, se lahko prikaže tudi slovenska številka. A ne gre za klice iz Slovenije, saj so številke klicateljev ponarejene.

Bobo

Zato previdno pri vseh sumljivih klicih tehnične podpore, tudi če ti prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin. Včasih kličejo tudi preko aplikacij za hipno sporočanje (npr. Viber, WhatsApp).