26. 5. 2022, 15:43

Že vnaprej plačane počitnice vas bodo stale še več!

Profimedija/fotomontaža

V turističnih agencijah opozarjajo, da so morali kljub trudu delež podražitev prenesti na potrošnike. Lahko potrošnik, ki ne mara povišane cene, brezplačno odstopi od pogodbe?

Bliža se poletje in mnogi, ki svoj poletni oddih v tujini že načrtujejo, opažajo, da so cene nastanitev, prehrane in prevoznih storitev poskočile. Cene letalskih vozovnic so se v zadnjih treh mesecih denimo dvignile do 30 odstotkov, najbolj pa je nanje vplival dvig cen goriva, povezan z vojno v Ukrajini.

Predsednik Združenja turističnih agencij Slovenije Matej Knaus opozarja, da so to izjemne okoliščine, ki jih ni mogel nihče predvideti, in dodaja, da se lahko cene že kupljenih letalskih vozovnic naknadno povišajo tudi za tiste, ki so jih kupili v lastni režiji, poroča N1.

"Turistične agencije se maksimalno trudimo, da bi potrošniki te podražitve začutili čim manj,"  je za N1 izjavil  Knaus.

Profimedia

"Gre pa za tako izjemno situacijo, ki je ni mogel nihče predvideti in se ji tudi ne da izogniti. Agencije v strukturi svojih cen namreč nimamo prostora, da bi tako izjemne podražitve lahko pokrivale same. Delno jih že, v celoti pa se žal preprosto ne da," je še dodal in spomnil, da se je samo gorivo podražilo do 120 oziroma do 150 odstotkov.

Dodatek za gorivo

"Na enem letu od Ljubljane do grškega otoka je doplačilo za gorivo tudi 15 tisoč evrov. Česa takšnega v svoji 30-letni praksi še nisem doživel," je še pristavil Knaus. 

Več turističnih agencij je zato potnikom, ki so že pred časom rezervirali svoje aranžmaje, poslalo obvestila, da morajo doplačati tako imenovani dodatek za gorivo. Znesek je odvisen od dolžine leta, destinacije, organizatorja potovanja ter gibanja cen goriva, v povprečju pa znaša od 30 do 80 evrov na povratno potovanje, je še povedal Knaus za N1. 

Profimedia

Nataša Jeza Kotnik iz turistične agencije Sonček je povedala, da znaša doplačilo za potovanje v Tunizijo z njihovo agencijo približno 30 evrov, doplačilo za Grčijo približno 60 evrov, za Islandijo pa približno 80 evrov po osebi.

Pravica do dviga cene

"Organizator potovanja ima po zakonu o varstvu pravic potrošnikov pravico dvigniti ceno paketnega potovanja, če se spremenijo cene, ki vplivajo na končno ceno potovanja (kot je cena goriva, ki vpliva na ceno prevoza), cene namestitev, valutni tečaji in podobno," je opisal generalni sekretar Združenja turističnih agencij Slovenije Mišo Mrvaljević.

Dodal je, da trendi sicer kažejo, da so se letalske vozovnice od začetka leta do danes podražile za približno 12 do 15 odstotkov, vendar podražitve niso enotne.

Jasmina Bevc Bahar iz Združenja potrošnikov Slovenije je poudarila, da mora podjetje potrošniku po zakonu o varstvu potrošnikov pred sklenitvijo pogodbe na "jasen in razumljiv način zagotoviti informacijo o končni ceni blaga ali storitve, vključno z davki. Če zaradi narave blaga ali storitve cene ni mogoče izračunati vnaprej, mora podjetje potrošniku zagotoviti informacijo vsaj o načinu izračuna cene," je opisala za N1.

Pravica do brezplačnega odstopa od pogodbe

Kljub temu pa zakon v nekaterih primerih omogoča podjetju, da cene spremeni tudi po sklenitvi pogodbe. "Turistična agencija lahko na primer poviša ceno potovalnega aranžmaja, če je povišanje cene neposredna posledica sprememb cene prevoza zaradi sprememb cene goriva," pravi Bevc Bahar

Ob tem dodaja: "Če povišanje cene presega osem odstotkov dogovorjene cene turističnega paketa, lahko potrošnik privoli v povišanje ali pa odstopi od pogodbe. O takšnem povišanju cen mora turistična agencija obvestiti potrošnika vsaj 20 dni pred začetkom turističnega paketa na jasen in razumljiv način, z vključeno obrazložitvijo in izračunom povišanja."

Predsednik Združenja turističnih agencij Slovenije Knaus sicer ostaja optimističen. "Ta teden opažamo, da so cene rahlo upadle – za približno 6 odstotkov – tako da so ponekod doplačila že nižja," je opisal. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord