23. 5. 2022, 17:51

Kaj najbolj skrbi Slovence: skok cen, vojna v Ukrajini ali epidemija?

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Ob še vedno odvijajoči se vojni blizu nas in velikimi podražitvami, ki so sledile, prihodnost ni več tako gotova. Ste med tistimi, ki nas vse bolj pogosto skrbi, kaj nas čaka?

Zanimalo nas je, kako zaskrbljeni smo Slovenci glede trenutnih razmer v svetu, sploh glede vojne v Ukrajini. Ali bodo posledice tamkajšnjih dogajanj še bolj vplivale na naše vsakdanje življenje? Bomo v Evropi v bodoče manj varni?

Ukrajina stopila v ospredje, epidemija v ozadje

V zadnjem mesecu je zaskrbljenost glede vojne v Ukrajini pri Slovencih še nekoliko narasla, kažejo raziskave Inštituta Mediana. Zaradi vojne je zaskrbljen ali je zelo zaskrbljenih že skoraj dve tretjini vprašanih. 

Medtem se delež tistih, ki jih (zelo) skrbi epidemija koronavirusa, že nekaj mesecev vrti okrog tretjine vprašanih. Torej niti ne narašča, nit ne pada. Glede na to, da virus ni več med glavnimi medijskimi temami, takšen rezultat ne preseneča.

Profimedia

Strah pred naraščanjem cen hrane je vse večji

Da bodo zaradi vojne v Ukrajini še naprej naraščale cene energentov, je nekaj, kar skrbi večino Slovencev. V odstotkih ankete je to 92, medtem pa je kar 94 odstotkov sodelujočih prepričanih, da bodo cene osnovnih življenjskih potrebščin v prihodnosti še višje.

Še ena stvar, ki nas skrbi, je varnost Evrope zaradi vojne vihre skoraj na našem pragu. Ob trditvi, da se bomo znašli v humanitarni krizi, je bil opažen dvig za tri procente.

Vedno več Slovencev in Slovenk ceni to, kar ima.

Vedno več Slovencev in Slovenk ceni to, kar ima.

Profimedia

A dobra novica za konec je, da vse več Slovencev ceni tisto, kar imajo (48 odstotkov).

K temu je veliki meri pripomogel tudi izbruh koronavirusa.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel