J. Z. | 27. 9. 2022, 11:02

Slovenskega duhovnika so kar brez zaslišanj oprali vseh obtožb o spolnih zlorabah

Posnetek zaslona/France24/fotomontaža

V majhni vasici sredi Konga narašča jeza zaradi domnevnih zločinov slovenskega misijonarja, ki naj bi nadlegoval mlade fante, ki jim je plačeval šolanje. Policija je že dvakrat sklenila, da bi mu morali soditi, a je še pred tem pobegnil iz države.

Čeprav je papež Frančišek boj proti pedofiliji v cerkvenih vrstah postavil med prioritete svojega dela, pa se zdi, da mu v Vatikanu ne prisluhnejo vedno. Francoska televizija France24 je predstavila dogajanje v Kongu, kjer več domnevnih žrtev, ki naj bi jih zlorabljal slovenski duhovnik, "še čaka na pravico". Več moških iz oddaljene vasice v deževnem gozdu v Kongu je za francosko televizijo povedalo, da jih je pred več kot 20 leti spolno nadlegoval slovenski duhovnik, ki so ga v Kongu poznali pod imenom Jose.

V času domnevnih zlorab so bile vse žrtve mladoletne, ko pa so obtožbe postale javne, je duhovnik v naglici zapustil Kongo. Za francosko televizijo je spregovoril Mpia Boboa, ki je bil star 14 let, ko naj bi ga misijonar po večerni maši povabil k sebi domov in se pred njim samozadovoljeval. Poleg njega naj bi več prič dejalo, da je duhovnik, ki je bil v Kongu med letoma 1992 in 2001, posilil več mladoletnih fantov, pred tem pa naj bi jih podkupoval in jim dajal oblačila ter plačeval šolnino

Mpia Boboa, ena od domnevnih žrtev

Mpia Boboa, ena od domnevnih žrtev

Zajem zaslona/France24

Leta 2001 sta ga dve domnevni priči obtožili spolnega nadlegovanja, a je duhovnik vse to zanikal. Tamkajšnja policija je ugotovila, da gre za utemeljene očitke, a duhovniku v Afriki nikoli niso sodili. Ko so ga želeli soočiti z očitki, se je namreč nemudoma vrnil v Evropo. Oče ene od žrtev je leta 2021 zahteval, da se primer znova odpre in policija je ponovno presodila, da bi morali duhovniku soditi za očitana dejanja.

Lani se je 11 domnevnih žrtev obrnilo na organizacijo, ki pomaga žrtvam spolnih zlorab, zadevo pa so pod drobnogled vzeli tudi v Vatikanu. Zaključili so, da ni dovolj dokazov, ki bi dokazali krivdo slovenskega duhovnika. A domnevne žrtve iz Konga, ki so pisale v Vatikan, opozarjajo, da jih pred tem iz svetega sedeža nihče ni kontaktiral ali zaslišal. "Rad bi se soočil s tistimi, ki pravijo, da je nedolžen," je za francosko televizijo dejal neimenovani moški. 

Zajem zaslona

Nadškofija priznala obtožbe in duhovniku izrekla previdnostne ukrepe 

O obtožbah zoper slovenskega duhovnika so spomladi že poročale Slovenske novice. Nadškofija Maribor je takrat potrdila, da so za duhovnika, ki je obtožen spolne zlorabe mladoletnih oseb v času, ko je kot misijonar deloval v Kongu, izrekli "previdnostne ukrepe". Med drugim mu tako "ni dovoljeno delo z mladoletnimi in zadrževanje z njimi na samem ter reden stik s škofijskim ordinariatom in poročanje o svojem delu". Duhovnik na Štajerskem še naprej deluje v okviru cerkve. 

Mariborska nadškofija je prijavo podala na slovensko policijo in tožilstvo, a so jo tam zavrgli zaradi zastaranja. Poleg tega so zaprosili ordinarija kraja, kjer naj bi do zlorab prišlo, da v skladu s cerkvenimi normami začne preiskovalni postopek ter mu obljubila vso potrebno pomoč in sodelovanje. O zadevi so obvestili tudi kongregacijo za nauk vere v Vatikanu in dodali, da se zavzemajo za ničelno toleranco do spolnih zlorab

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.