A. B. | 14. 9. 2022, 13:00 | Vir: STA

Slovenska turistična bisera ponovno zasijala

Profimedia/fotomontaža

Pandemija je močno vplivala ne samo na ljudi, ki se na potovanja niso več smeli odpravljati, temveč tudi na priljubljene destinacije, ki so več mesecev samevale. A to letos ni bilo tako.

V občini Piran, kjer sta glavni turistični destinaciji Portorož in Piran, so julija in avgusta dosegli turistične številke izpred pandemije. Tudi podatki za prvih osem mesecev leta so na ravni rekordnega leta 2019, so sporočili iz Turističnega združenja Portorož.

Vračanje v stare tirnice 

V vseh nastanitvenih kapacitetah občine Piran so po podatkih portala ttaksa.si julija zabeležili 326.792 prenočitev, kar je pet odstotkov manj kot julija lani in enako kot julija leta 2019, avgusta pa 355.742 prenočitev oz. 11 odstotkov manj kot lani in en odstotek več kot leta 2019. Skupaj so julija in avgusta zabeležili 682.534 prenočitev, kar je enako kot v letu pred epidemijo, so navedli v združenju.

Piran.

Piran.

Profimedia

Večanje števila tujih gostov

Avgusta so na destinaciji Portorož in Piran zabeležili še nekoliko večji delež tujih gostov kot julija. Domači gosti so ustvarili 27 odstotkov vseh prenočitev (julija 34 odstotkov), na prvem mestu med tujci so bili Nemci, sledili so Avstrijci, Madžari in Italijani.

Ti so ustvarili za 175 odstotkov več prenočitev kot v juliju, a še vedno za petino manj kot leta 2019.

Portorož.

Portorož.

Profimedia

V prvih osmih mesecih letos so imeli v občini po podatkih omenjenega portala 1.387.332 prenočitev, kar je 40 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in enako kot v rekordnem letu 2019. Rezervacije kažejo dobro še vsaj do sredine oktobra, predvsem na račun poslovnih gostov, so dodali v združenju.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.