A. B. | 18. 1. 2023, 13:46

Vlak se je iztiril zaradi drevesa, poškodovani sta bili dve osebi: imamo vse informacije o nesreči vlaka v nočnih urah

BOBO/Facebook/DolenjskaNews/fotomontaža

V Novem mestu se je ob pol desetih zvečer zgodila železniška nesreča, iz katere strojevodja potnikov ni mogel rešiti. Čeprav se je trudil zavirati v sili, je bilo prepozno. 

Okoli pol desete zvečer se je včeraj zgodila železniška nesreča. V bližini Birčne vasi pri Novem mestu se je namreč iztiril potniški vlak oziroma vlakovna kompozicija potniškega vlaka, so kot prvi zapisali na Dolenjska News. Železniška proga Metlika-Ljubljana bo do odprave posledic nesreče zaprta, za potnike bo organiziran nadomestni avtobusni prevoz. Policija je sporočila, da sta bili lažje poškodovani dve osebi. 

Facebook/Dolenjska News

Znanih več informacij o dogodku 

Direktor infrastrukture Slovenskih železnic (SŽ) Matjaž Kranjc je v izjavi za medije pojasnil, da je na vlak, kot smo že poročali, padlo drevo.To je bilo oddaljeno 12 metrov, raslo je na zasebnem zemljišču. Vlak se je iztiril zato, ker so se pod kolesa ujele zgornje veje padlega drevesa. Krajnc je poudaril, da se aktivno ukvarjajo z urejanjem okolice železniških prog. "Veliko pozornost namenjamo urejanju brežin," je povedal. V lanskem letu so uredili 3,6 milijona kvadratnih metrov okoliških pobočij z namenom, da tovrstne nesreče preprečijo. Drevo se je podrlo pod težo snega. 

Čeprav se sprva glede na različna poročanja občinskih spletnih portalov, policije in drugih pristojnih ni vedelo, je zdaj jasno, da je bilo na vlaku še sedem potnikov. Zaradi nesreče je pet od teh potrebovalo zdravniško pomoč, direktor GRC Novo mesto Gregor Blažič je pojasnil, da so dve osebi prepeljali v bolnišnico. Med udeleženci so bili tako zaposleni kot potniki. Na terenu je bilo sedem poklicnih in 21 prostovoljnih gasilcev. 

Razložil je, da je strojevodja skušal nesrečo preprečiti in zaviral v sili, a mu vlaka ni uspelo pravočasno ustaviti. 

Sanacija proge trenutno še poteka, sprva bodo umaknili iztirjen del vlaka, šele nato bodo popravili tudi progo. Zamenjati morajo 30 železniških pragov. Do takrat so na relaciji vzpostavili nadomestne avtobusne prevoze, pri katerih nastajajo daljše zamude. Trenutno ocene škode še ne morejo podati. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol