J. Z. | 2. 10. 2022, 06:00

FOTO: V slovenskih gorah je bilo skoraj 400 tujih vojakov. Imamo pojasnila, kaj so počeli

Facebook/British Army

Če ste jesenske dni izkoristili za obisk priljubljenih izletniških točk na Gorenjskem ste morda opazili, da je bilo v njihovi okolici v zadnjih dneh mogoče opaziti veliko vojaških vozill. Pa tudi pripadnike vojske, ki ne govorijo slovensko. 

Na Gorenjskem je v minulih dneh potekalo usposabljanje iz gorskih veščin, ki se ga je udeležilo okrog več sto udeležencev, tudi 400 iz tujine. Poleg pripadnikov gorskega polka Slovenske vojske so na usposabljanju sodelovali še pripradniki oboroženih sil Madžarske, Poljske, Velike Britanije in ZDA. Tam so bili tudi predstavniki oboroženih sil Italije, Luksemburga, Madžarske, Nemčije in ZDA.

In kaj so počeli? Kot so zapisali na Slovenski vojski, je šlo za usposabljanje iz gibanja, preživetja in bojnega delovanja v sredogorju, ki je bilo razdeljeno na dva dela. Težišče prvega je bilo na individualnih gorniških veščinah na plezališčih, orientacijskih pohodih, kolektivnem usposabljanju iz taktičnih tehnik ter postopkov gorskih enot na ravni oddelka in voda, v drugem delu pa so se enote usposabljale za izvedbo skupne taktične vaje.

Facebook/British Army

Na plezališčih Iglica in Kupljenik, ferati Mačkovec, v Škofjeloškem hribovju ter na Strelišču in vadišču Mačkovec pri Bohinjski Beli je potekalo urjenje postopkov za bojevanje v gorskem svetu, hkrati pa so se udeleženci preizkušali v premikanju po različnem gorskem terenu podnevi in ponoči.

Facebook/Postani vojak

Vojaki so premagovali višinske razlike z bojno opremo v oteženih razmerah. Med spuščanjem in premikanjem po vrvi, hojo po brezpotjih ter izvajanjem taktičnih premikov in napadov na nasprotnika so pridobivali tudi znanje o preživetju v gorah.

Urjenja so se udeležili tudi predstavniki britanske vojske, ki je na spletni strani zapisala, da gre za "edinstven niz taktičnih in fizičnih izzivov, ki ponujajo drugačno okolje za britansko vojsko z vzponi na visoki nadmorski višini, strmimi stenami pečin in gozdnatimi pobočji." Urjenje v gorah je bilo le del od obsežnega niza vojaških vaj, ki v Sloveniji poteka pod imenom Preskok 2022 - ki se bodo zaključile 21. otkobra. 

 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel