J. Z. | 21. 9. 2022, 20:00

Poklicali smo generalmajorja Slovenske vojske in ga vprašali, kako zelo nas mora skrbeti vojna v Ukrajini

STA

Ostre besede ruskega predsednika so marsikoga prestrašile, zato smo pri nekdanjem načelniku generalštaba preverili, za kako resne grožnje gre. Povedal nam je, česa ga je najbolj strah glede vojne v Ukrajini in zaostrenih odnosov z Rusijo.  

Napoved ruskega predsednika Vladimirja Putina o aktivaciji 300.000 rezervistov nekdanjega načelnika generalštaba Slovenske vojske Dobrana Božiča ni prenesetila, saj je bilo to po njegovem mnenju pričakovano. V pogovoru za Metropolitan je ocenil, da je bilo "očitno, da je Rusija v vojno z Ukrajino vstopila z drugačnimi obveščevalnimi podatki in so pričakovali, da bodo hitreje okupirali Ukrajino". A izkazalo se je, da je imela za to veliko premalo vojaških sil.

Ne glede na to, da so imeli neke uspehe na vzhodu Ukrajine, to jim Božič priznava, pa jih pripisuje predvsem temu, da so Rusi najprej z artilerijo povsem porušili mesta, nato pa vanje vstopili z relativno majhnim številom vojakov. "In na tako veliki fronti je težko nabrati dovolj sile, da bi lahko nadaljevali ofenzivo," je prepričan. Meni, da je orožje, ki so ga Ukrajinci dobili z zahoda, veliko bolj precizno od ruskega, zato so lahko zelo dobro ciljali ruske oskrbovalne poti in poveljniška mesta in tako zrušili moralo kot tudi veliko orožja na ruski strani.

"Zato je bilo pričakovano, da bo Rusija morala aktivirati več sil." Božič meni, da imajo Rusi gotovo na zalogi še nekaj orožja, a prav veliko modernega gotovo ne, saj bi ga potem že uporabili.

Prepričan je, da so se začela razmerja moči spreminjati, prav velike želje na ruski strani po mobilizaciji pa gotovo ni, še posebej v teh neurejenih razmerah, v katerih so bili vojaki več mesecev. "Vojna se je začela lomiti, čeprav še ni končana."

Pojasnil je, da bo Nato lahko posredoval šele, če bo napadena katera od njenih članic. In dodal, da se Nato nikoli ni želel širiti v Rusijo, kot to pogosto trdi Putin. "Nato se bo vpletel, če bo napadena katera od članic. Drugače pa se ne bo vpletal v dogajanje v Ukrajini, tudi ob mobilizaciji rezervistov," je prepričan. 

Bolj kot vojna ga skrbi energetska kriza

"Mi smo v Natu, ki ni le vojaška, temveč tudi močna politična organizacija. Gre za miroljubno, obrambno organizacijo. Glede na to, kakšne zmogljivosti imajo države Nata, gre za res močno organizacijo," je Božič odgovoril na vprašanje, ali nas mora biti strah, da bi se vojna razširila. 

Profimedia

"Je pa nevarnost, da bomo lahko utrpeli kakšno pomanjkanje in upam, da bomo to znali razumeti in tudi prestati. Čeprav bo mogoče kakšno stopinjo hladneje v stanovanju, je to precej manj hudo, kot če bi živeli v vojni," je dejal. Upa pa, da energetska kriza ne bo vodila v razkroj EU in ne bo pomislekov, da bi imeli manj težav, če bi "Ruse spustili v Ukrajino"

Rusija po njegovih besedah že dolga leta dobro informacijsko deluje po celotni Evropi, zelo so uspešni v širjenju dezinformacij in mišljenj, da gre za miroljubno državo. "Tako so tudi prepričali Evropo, da je samo njihov plin najcenejši in najboljši, čeprav bi bilo morda bolje, da bi prej pomislili na to, da je treba razpršiti vire," je sklenil. 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel