STA/M.P. | 13. 8. 2022, 11:00

Vedno več mladih odhaja v tujino, kakšni so njihovi načrti za prihodnost?

Bobo

Mnogi med njimi menijo, da jim domovina ne daje veliko priložnosti, zato si najdejo druge rešitve. Ali se želijo kasneje vrniti v Slovenijo? Tako odgovarjajo nekateri med njimi ...

Društvo v tujini izobraženih Slovencev Vtis je v Botaničnem vrtu pripravilo dogodek, namenjen študentom in raziskovalcem, ki v akademskem letu 2022/23 prvič odhajajo na študij ali raziskovanje v tujino.

Dogodka se je udeležilo okrog 70 študentov in raziskovalcev, ki so predstavili svoje izkušnje z odhodom na študij in delo v tujino ter podali nekaj nasvetov in informacij o selitvi in življenju v drugih državah iz prve roke.

Za lažjo pot v svet

"Tako kot vsako leto je tudi tokrat poudarek na tem, da mladim študentom olajšamo pot v tujino. Spodbujamo kroženje znanja med svetom in Slovenijo, da lahko člani, ki so v tujini, svoje izkušnje in znanje delijo v Sloveniji," je povedal Timotej Homar iz društva, ki je tudi sam pred leti študiral v tujini.

V društvu po njegovih besedah opažajo, da je vsako leto več Slovencev in Slovenk, ki študirajo v tujini. Točnega števila ne more povedati, društvo sicer šteje več kot 2100 članov.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

A kot je poudaril Homar, se v društvu zavzemajo za to, da se ljudje vrnejo v domovino in ji prispevajo svoje znanje.

Izkušnje mladih iz prve roke

Tin Jančevski se je odločil za nadaljevanje študija v Madridu, ker mu ustreza španska kultura in način življenja. Na javni univerzi študira medicino. Kot pravi, je javna brezplačna visokošolska izobrazba na zelo visoki ravni, saj ponuja tudi dobro možnost zaposlitve in specializacije.

"V Slovenijo bi se z veseljem vrnil, žal pa je pri nas težko dobiti specializacijo na izbrani smeri oziroma na kardiologiji, ki me zanima," je dejal.

Ob tem je dodal, da je v Španiji teh mest ogromno ter da so izkušnje s študijem v tujini neprecenljive.

Bobo

Kaj pogreša pri študiju doma?

Maša Krajnc bo po končanem dodiplomskem študiju slovenistike in sociologije v Ljubljani nadaljevala magistrski študij na univerzi v nizozemskem Amsterdamu, ki je interdisciplinaren med sociologijo, politologijo in antropologijo.

"Za nadaljevanje študija v tujini sem se odločila, ker pri nas ne samo v družboslovju, ampak tudi v naravoslovju ni povezovanja med različnimi vedami oziroma različnimi strokami," je pojasnila.

Ob tem je dodala, da z interdisciplinarnostjo hkrati dobiš zunanji pogled na teorije, ki si se jih učil na dodiplomskem študiju. Kar zadeva njeno nadaljnje karierno udejstvovanje, pa bi rada pridobila še nekaj mednarodnih izkušenj.

A dolgoročno bi se zagotovo želela vrniti v Slovenijo.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ