12. 4. 2024, 17:55 | Vir: STA

Prenova, vredna 17 milijonov evrov: to je varno okolje, ki je navdušilo štajersko občino

Lili Pušnik/STA

V Velenju so danes odprli prenovljeni dom za varstvo odraslih. Kot je ob tej priložnosti povedal minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, je otvoritev nove nadomestna gradnje, rekonstrukcije in dozidave doma pomembna predvsem, ker se z njo odpira novo poglavje v skupnostni oskrbi. Prenova doma je stala 17,1 milijona evrov.

Maljevac je tudi dejal, da so na ministrstvu že pripravili posebno krovno strategijo deinstitucionalizacije, nadvse pomembno pa je, kako se ta prevaja v prakso, na teren in kaj imajo od tega ljudje. Minister je tudi ocenil, da gre pri velenjskemu domu za več kot le infrastrukturno pridobitev. Zanj je novi velenjski dom pionir v regiji, saj zagotavlja varno okolje in domačnost za stanovalce, zaposlene in obiskovalce.

Lili Pušnik/STA

Ob tem je minister pohvalil tudi celotno velenjsko skupnost. Ta je po njegovih besedah mesto sožitja, povezovanja in solidarnosti. "Ker domovi starejših, dnevni centri in socialnovarstvene ustanove postajajo vse bolj del skupnosti, gre pri današnji otvoritvi predvsem za pridobitev za celotno skupnost, ne samo uporabnike in uporabnice," je poudaril.

Velenjska občina je rekonstrukcijo doma za varstvo odraslih podprla tako, da so plačali komunalni prispevek v višini 118.561 evrov, dali so služnostne pravice, sofinancirali projektno dokumentacijo v višini 40.000 evrov, za financiranje službe za koordinacijo projekta so namenili 42.951 evrov in so sofinancirali 15 terapevtskih počivalnikov za enote novega doma v višini 13.000 evrov.

Lili Pušnik/STA

Kot je povedal velenjski župan Peter Dermol, si starostniki zaslužijo dom, kot je velenjski. Meni tudi, da mora politika poskrbeti za ljudi in zato ne sme biti ne leva ne desna.

Direktorica doma Violeta Potočnik Krajnc je izpostavila, da je bil prvotni dom zgrajen leta 1976, štiri leta kasneje so ga dogradili. Ideja o prenovi se je pojavila leta 2014, leta 2017 pa so pridobili gradbeno dovoljenje, vendar z gradnjo takrat niso mogli začeti, ker niso imeli zadostnih finančnih sredstev, prav tako ni bilo posluha pristojnega ministrstva.

Dejala je, da so maja 2021 podpisali tripartitni sporazum med domom, velenjsko občino in ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Takrat se je za njih začela pisati drugačna zgodba, pravi Potočnik Krajnc.

Lili Pušnik/STA

Naložbo je ocenila na 17,1 milijona evrov, pristojno ministrstvo pa jim je zagotovilo sofinanciranje v višini 12 milijonov evrov. Sam dom je prispeval pet milijonov evrov, donatorska sredstva pa so znašala okoli 100.000 evrov.

Avgusta leta 2022 so vseh 190 stanovalcev doma preselili v Terme Topolšica, dom pa porušili. Nova stavba meri 11.000 kvadratnih metrov, ima 129 sob, od tega jih je 51 enoposteljnih. V domu je zaposlenih 147 ljudi.

Število stanovalcev doma za varstvo odraslih tudi v prenovljenem domu ostaja enako, in sicer 190 oseb. Dom za varstvo odraslih Velenje poleg institucionalnega varstva starejših za velenjsko občino izvaja storitev socialne oskrbe na domu, socialni program in program varovanja v oskrbovanih stanovanjih v Jenkovi in Žarovi ulici ter pripravo toplega obroka za socialno šibke občane.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord