30. 1. 2024, 16:29

Velenjska občina zavzela za reševanje stisk: kako bo ranljivim skupinam pomagala plačati ogrevanje?

Bobo

Velenjska občina je priskrbela dodatnih milijon evrov za reševanje stisk občanov.

Velenjski mestni svet je na današnji seji sprejel rebalans proračuna, s katerim se zagotavlja še milijon evrov dodatne pomoči za reševanje stisk občanov. Skupaj je tako letos za različne oblike pomoči Velenjčanom na voljo 10,7 milijona evrov, je na novinarski konferenci povedal velenjski župan Peter Dermol.

Župan je poudaril, da bodo v velenjski občini subvencionirali ceno ogrevanja in sanitarne tople vode v višini 10 evrov za megavatno uro, kar bo stalo 600.000 evrov, Komunalno podjetje Velenje pa bo s 1. februarjem za šest odstotkov znižalo ceno toplote, saj je Termoelektrarna Šoštanj ta mesec znižala ceno energije z učinkom na februarski položnici.

Za ranljive skupine občina ohranja energijsko-toplotni dodatek, ki bo po novem znašal 40 odstotkov stroškov porabe toplotne energije oz. plina, vendar največ do 150 evrov mesečno, z razpisi pa bodo sofinancirali tudi ukrepe za zmanjševanje porabe toplote. V ta namen je oblikovana dodatna proračunska postavka v višini 200.000 evrov.

Premogovnik Velenje

Premogovnik Velenje

Srdjan Zivulovic/Bobo

Za enkratno denarno pomoč za plačilo osnovnih življenjskih potrebščin pa je občina namenila 400.000 evrov. Dermol je postregel s podatkom, da je 70 odstotkov občanov januarja prejelo položnice za ogrevanje v višini do 150 evrov, 17 odstotkov jih je prejelo položnice v višini med 150 in 200 evrov, 13 odstotkov pa nad 200 evrov.

Napovedal je, da bodo ustanovili tudi odbor za pomoč najbolj ranljivim skupinam v velenjski občini, občanom pa bo na voljo tudi info točka za svetovanje glede možnosti za finančno pomoč.

Od Evropske investicijske banke pa Dermol v prihodnjih mesecih pričakuje dogovor glede financiranja energetske sanacije stanovanjskih blokov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord