R. K. | 20. 7. 2022, 10:45

Velika negotovost na trgu z energenti: nas bo naslednjo zimo zeblo?

Bobo

Izdelke iz lesne biomase je na trgu vse težje dobiti. Kjer jih še imajo, pa so cene v primerjavi z lanskim letom zrasle za 100 odstotkov.

Na trgu z energenti vladata negotovost in zmeda. To ne velja le za zemeljski plin ali elektriko, marveč se pojavljajo težave tudi pri dobavi lesne biomase. Primanjkuje na primer peletov. Nekateri ponudniki jih sicer še lahko zagotovijo, a so cene zanje zelo poskočile. 

Bobo

Cene so dvakrat višje kot lani

V poletnem obdobju se ponudniki energentov za ogrevanje ukvarjajo s polnjenjem zalog. A letos se pojavljajo velike težave pri dobavi. Tudi lesne biomase, predvsem peletov, na trgu skoraj ni več mogoče dobiti. Maks Planinšek, direktor podjetja Ingles in vodja spletne strani drva.info je za 24ur.com povedal, da bi morali od proizvajalca v dveh mesecih dobiti 80 velikih tovornjakov palet, a so jih po precej višji ceni dobili le 12.  

Zaloge sedaj iščejo po vsej Evropi. A cene so povsod, kjer jih še imajo, v primerjavi z lanskim letom zrasle za 100 odstotkov. Kljub temu si želijo skladišča čim prej zapolniti, saj se bojijo, da bodo cene še dodatno narasle, ko se bo začela kurilna sezona. 

Bobo

Vojna preprečuje dobavo iz Rusije in Ukrajine

Za pomanjkanje lesne biomase na trgu z energenti je kriva predvsem vojna v Ukrajini, ki je preprečila dobavo kar treh milijonov kubičnih metrov iz Rusije in Ukrajine. Posledično so izvoz zamrznile tudi druge države, med njimi Bosna in Hercegovina, Srbija in Madžarska. Planinšek zato predlaga, da bi Slovenija dala kakšno pobudo, da bi omenjene države sprostile izvoz vsaj za tiste, ki imajo avanse. 

Pri nas bi bilo treba urediti to področje

Stroka sicer opozarja, da imamo v Sloveniji skoraj 60-odstotno pokritost z gozdovi, a tega ne znamo izkoristiti. "Lastniki so premalo zainteresirani, premalo motivirani, da bi aktivneje posegali, aktivneje gospodarili v gozdu," je za 24ur.com povedal Aleksander Ratajc iz Zavoda za gozdove OE Celje. Če bi to področje uredili, bi povečali energetsko samooskrbo, hkrati pa bi to predstavljalo tudi dodaten prihodek za državo.

Bobo

A tega se je treba lotiti načrtovano, s strategijo, finančnimi spodbudami, davčnimi olajšavami in subvencijami. Na lesno biomaso se ogreva več kot tretjina slovenskih gospodinjstev. V Sloveniji pa svoj les prodajamo v tujino, nato pa ga obdelanega po dražji ceni odkupujemo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.