R. K. | 18. 5. 2023, 11:09 | Vir: STA

Velike investicije Slovenskih železnic: za nov posel namenili skoraj 150 milijonov evrov

Žiga Živulovič jr./Bobo

Novosti se bodo najbolj razveselili tisti, ki radi potujejo z vlakom.

Uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) je ta teden prižgala zeleno luč Slovenskim železnicam (SŽ) za nakup 20 novih potniških garnitur. Posel je vreden 148,3 milijona evrov brez davka na dodano vrednost, družba SŽ-Potniški promet pa bo pogodbo tudi tokrat sklenila s poljskim proizvajalcem Stadler.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Prva faza prenove že lani

Kot so sporočili iz SDH, so kot ustanovitelj investicijski projekt v zvezi z nabavo novih voznih sredstev podrobno preučili. SŽ s tem projektom nadaljujejo posodabljanje voznega parka, "kar bo omogočilo dodaten dvig kakovosti storitev v železniškem potniškem prometu", so zapisali v sporočilu za javnost.

SŽ so prvo fazo prenove voznega parka sklenile septembra lani, ko so prevzele zadnjega od 52 novih Stadlerjevih vlakov. Odtlej po slovenskih tirih vozi 21 enopodnih električnih vlakov flirt, 10 dvopodnih električnih vlakov kiss ter 21 enopodnih dizelskih vlakov flirt.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Novi vlaki bodo hitrejši

Gre za sodobne in prostorne vlake, ki omogočajo enostavnejši vstop in izstop tudi gibalno oviranim osebam - vsi imajo izvlečno stopnico in dodatno mobilno klančino za invalidski voziček, so tedaj pojasnili na SŽ in dodali, da imajo nove garniture tudi hitrejše pospeševanje in lahko dosegajo potovalne hitrosti do 160 kilometrov na uro.

Kot je takrat napovedal generalni direktor SŽ Dušan Mes, bo novih 20 potniških garnitur, za katere so ta teden dobili soglasje SDH, dostavljenih do konca 2024. Tedaj bo tako na tirih 72 novih potniških garnitur.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord