M. P. | 4. 7. 2023, 16:34

Po Ljubljani še lažje z avtobusom: številne novosti pri uporabi Urbane, veseli boste sprememb!

Žiga Živulovič jr. / BOBO

 Kaj vse bo po novem omogočala kartica za vožnjo z ljubljanskim mestnim prometom? 

Ena od večjih novosti je prenovljena aplikacija mobilna Urbana Ljubljana, ta je že na voljo v trgovinah Google Play in Apple App. 

Novosti pri virtualni uporabi

Novi uporabniki bodo virtualno Urbano kartico kreirali ob prvi uporabi aplikacije. Tisti, ki imajo fizično (plastično) Urbana kartico, bodo lahko s prislonitvijo na zadnji del telefona to enostavno prenesli v virtualno obliko. 

Ker nova virtualna kartica deluje na Bluetooth način, bo validacija vožnje potekala tako, da telefona ne bo treba več prisloniti na validator. Bluetooth povezava bo omogočala plačilo vožnje na razdalji enega metra do metra in pol, zato se uporabniki lahko preprosto sprehodijo skozi avtobus, kar bo pospešilo vstop potnikov. Ob uspešni validaciji se bo uporabniku v aplikaciji odprl "oblaček", kjer bo zapisan čas, koliko minut lahko uporabnik brezplačno prestopa med avtobusi (90 minut), navaja N1. Nova aplikacija Urbana bo končno omogočala tudi polnjenje Urbane s plačilnimi karticam

Možnost vožnje z mestnim avtobusom z dosedanjo fizično Urbana kartico seveda ostaja, poudarjajo pri LPP.

Lažje potovanje za gibalno ovirane osebe

Med novimi funkcionalnostmi je tudi možnost plačila vožnje z avtobusom za več oseb in več območij, nakup terminske vozovnice in tudi enotna najava potnikov z oviranostmi. Potniki, ki potrebujejo pomoč pri vstopu in izstopu iz avtobusa, bodo zdaj to enostavno napovedali v sami aplikaciji, navaja blog Uporabna stran.

Profimedia

Uporabnik bo namreč v aplikaciji izbral točno določen avtobus, voznik pa bo prejel obvestilo, da želi potnik z oviranostmi vstopiti na njegov avtobus.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol