STA/P.M. | 8. 8. 2023, 19:11

Ujma povsem uničila priljubljeni park cvetja, na katerega smo bili Slovenci zelo ponosni

Instagram

Pridne roke vrtnarjev so ga urejale več kot 40 let, zdaj ga ni več.

Mozirski gaj, park cvetja in etnografski muzej na prostem, so slovenski vrtnarji in domačini uredili v 80-ih letih 20. stoletja. Strokovnjaki zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), ki v teh dneh aktivno evidentirajo škodo na enotah kulturne dediščine po nedavni ujmi, pa so zdaj sporočili, da je bil park žal povsem uničen.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mozirski gaj park cvetja (@mozirski.gaj.park.cvetja)

Ocenjevanje škode

Čeprav za Mozirje, Ljubno in Nazarje še ni jasnih podatkov, so poudarili, da iz izkušenj iz let 2007 in 2010 vedo, da se škoda, ki je posledica poplav na objektih kulturne dediščine, pokaže z zamikom, lahko tudi enoletnim.

Ob tem so sporočili, da so zabeležili obsežne poškodbe na gradu Katzenstein v Begunjah, kjer je psihiatrična bolnišnica, in v njegovi neposredni okolici. Porušil se je del kamnitega zidu grajskega parka iz 17. stoletja. Hudourniška voda je v Begunjah tudi zalila grobišče talcev in odnesla dostopno pot k Plečnikovima paviljonoma Brezjanki in Jožamurki ter poškodovala drevored.

Še vedno nevarnost plazov

Glede na znane podatke o škodi v industrijski coni v bližini je tudi velika verjetnost zalitja gradu Vrbovec v Nazarjah. Za Letuš, Zadrečko dolino, Rečico ob Savinji in Gornji grad podatke še zbirajo, se pa bojijo plazov in posledično škode predvsem na etnološki dediščini.

Tudi cerkev sv. Boštjana v Mostah pri Komendi je utrpela veliko škode. Zalit je bil Ravbarjev grad v Mengšu, kjer sta zelo poškodovani stilna oprema v pritličju in infrastruktura. V Kamniku se je porušil betonski most v Stranjah z začetka 20. stoletja, ki je bil nedavno obnovljen.

Preverjajo še, kako je s plazom v Tunjicah ob cerkvi sv. Ane. Staro mestno jedro v Kamniku ni bilo prizadeto, preverjajo pa stanje naselbinske dediščine v Mengšu in Trzinu.

Uničena Hudičeva brv v Škofji Loki.

V Škofji Loki je medtem odneslo znamenito Hudičevo brv, staro mestno jedro pa na srečo ni bilo prizadeto. Konec tedna je predvidena terenska odprava v Poljansko dolino in takrat bo več znanega o škodi v tej regiji. Problematičen je tudi plaz na pobočju ptujskega gradu.

V Črni poškodovan Plečnikov spomenik

Poplavljen je bil muzejski del v železarni na Ravnah na Koroškem, več pa bo znanega po temeljitem terenskem ogledu predvidoma v prihodnjem tednu. 

V kraju Trate je bila poškodovana streha gradu Cmurek. Medtem so v Idriji poškodbe zaradi plazu na fasadi rudarske hiše in v okolici. Poročilo aktualnega stanja po občnih enotah ZVKDS je dostopno prek povezave sta.si/q6SsRS.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol