L. PA. | 27. 11. 2023, 07:00

Veseli december pred vrati, stanovalci Stare Ljubljane se že držijo za glavo: kako bo občina omejila praznično ozvočenje?

Žiga Živulovič jr./Bobo

Nekateri stanovalci so celo zagrozili, da bodo prepovedali namestitev zvočnikov za novoletno zvočno kuliso na pročelja njihovih stavb.

Pred časom smo poročali o tem, da so stanovalci ljubljanskega mestnega jedra na občino v zadnjem času naslovili preštevilne pritožbe, povezane s hrupom. Moti jih glasna glasba iz lokalov, nekulturno obnašanje gostov, uriniranje po fasadah, nasploh pa dejstvo, da daje mestna občina prednost ponudbi za turiste, namesto da bi skrbeli za to, da bi se v svojem domačem okolju udobno in varno počutili domači prebivalci.

Ker je pred vrati veseli december, ko je dogajanje v centru Ljubljane še posebej bučno, nekateri stanovalci pred tem trepetajo že zdaj. Stanovalci Mestnega in Starega trga so na primer na spletni portal Pobude meščanov naslovili obvestilo, da bodo prepovedali namestitev zvočnikov za novoletno zvočno kuliso na pročelja njihovih stavb.

"Za namestitev nimate nobene pravne podlage niti naših soglasij. V nasprotnem primeru bomo kazensko in odškodninsko postopali zoper odgovorne na MOL in izvajalce ozvočenja," so bili neposredni. Pridružili so se še nekateri drugi stanovalci mestnega jedra, ki se jim ne zdi slaba ideja niti, da bi prepovedali ozvočenje novoletnih hišic.

"Ne poznam normalnega človeka, ki bi imel doma na ves glas prižgan TV, zraven radio in potem še računalnik in telefon. Iz vsakega druga glasba na ravni 70 dBa, on pa mirno je večerjo. Zakaj bi potem to kdo želel poslušati na ulicah? Upam, da dočakam dan, ko boste na občini zaposlili človeka, ki bo sposoben razumeti koncept kumulativnega učinka, ker trenutno je to za vas kvantna fizika," je zapisal avtor ene od pobud.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Zvočno kuliso skrajšali na 7 ur dnevno

Na mestni občini zagotavljajo, da so se nekaterim pritožbam stanovalcev že prilagodili. Zvočna kulisa, ki po njihovih besedah že 35 let ustvarja praznično vzdušje stare Ljubljane in za večino ljudi predstavlja sestaven del decembrske čarobnosti, se je do nedavnega predvajala med 10. in 22. uro, lansko leto pa so jo prvič vsebinsko priredili in časovno skrajšali.

Glasba se je tako predvajala zgolj med 13. in 20. uro, česar se bodo držali tudi letos. "Glasbo smo torej s prvotnih 12 ur na dan skrajšali na zgolj 7, kar je kar 42 odstotkov," so pojasnili. Ob tem želijo posebej poudariti še, da pri glasbenem izboru ne gre za dinamične in agresivne glasbene zvrsti, pač pa za klasično glasbo, ki je po njihovih besedah "nežnejša in mehkejša".

"Poleg tega imamo, skladno s pravilniki, za zvočno kuliso narejen zvočni elaborat o obremenitvi okolja s hrupom Nacionalnega laboratorija, ki določa zgornje meje jakosti predvajane glasbe. Ker je jakost, ki jo uporabljamo ob predvajanju glasbe, izrazito nižja od najvišje dovoljene, nikakor ne more biti škodljiva za zdravje," so dodali.

Zatrjujejo, da so v rednem kontaktu s stanovalci starega mestnega jedra, ki so z decembrsko zvočno kuliso večinoma zadovoljni, hkrati pa so vsako leto deležni navdušenja obiskovalcev stare Ljubljane, ki med sprehodom uživajo ob predvajani glasbi. "Tovrstna praksa predvajanja glasbenih kulis v prazničnem obdobju ni nikakršna ljubljanska posebnost, pač pa je stalnica tudi v drugih evropskih prestolnicah," še pravijo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol