N. V. | 15. 9. 2022, 14:40

Minister Bešič Loredan na robu solz: "Nekdo je včeraj očeta pokopal in danes izvedel, da je živ" (VIDEO)

Facebook/Ministrstvo za zdravje/posnetek zaslona

Medtem ko je pojasnjeval podrobnosti dogodka, je večkrat z globokim vdihom pokazal, da mu ob tem ni prijetno. Večkrat se je skoraj zlomil. Ponudil je svoj odstop, saj po njegovih besedah do takšne napake v 21. stoletju nikakor ne bi smelo priti.

Zaradi napačne identifikacije dveh pacientov v Splošni bolnišnici Celje bodo na ministrstvu za zdravje uvedli izredni strokovni nadzor, je na novinarski konferenci dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Če bo premier Robert Golob ocenil, da mora minister zaradi dogajanja odstopiti, bo prevzel odgovornost in odstopil, je ob tem napovedal. Svoj odstop je na novinarski konferenci že ponudilo vodstvo Splošne bolnišnice Celje, smo poročali.

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar, ki je svojcem preminulega v imenu zaposlenih izrazil iskreno sožalje, svojcem obeh pa se je danes že opravičil, je dejal, da gre za tragičen dogodek, za katerega nima pravega opravičila. "Vsem nam je zelo težko in globoko obžalujemo, kar se je zgodilo," je dejal.

Do napak je po prvih podatkih prišlo v "celi verigi zdravstva", je pojasnil Bešič Loredan. Po njegovih besedah bodo na ministrstvu zaradi dogajanja nemudoma sprožili izredni nadzor. Hkrati bodo Zdravniško zbornico Slovenije pozvali, naj tudi sama izvede strokovni nadzor.

S solzami v očeh

Ob tem je zagotovil, da bodo na ministrstvu za zdravje in v vladi poskrbeli, da se kaj takega ne bo več zgodilo. "Naša naloga je, da vzpostavimo izjemno strog nadzor, pravila igre, ki se jih bomo mogli držati vsi," je poudaril.

"V 21. stoletju, v dobi digitalizacije je to nekaj nedopustnega. Nekdo je včeraj očeta pokopal in danes izvedel, da je oče živ, drugi pa so izvedeli, da je oče mrtev," je dejal. 

Pojasnil potek dogodkov

O smrti pacienta, pripeljanega iz enega od domov za starejše, so obvestili svojce drugega, ki je bil na zdravljenje pripeljan skupaj s prvim. Za napačno identifikacijo so izvedeli šele v sredo pozno popoldne, ko je bil umrli pacient že pokopan.

Facebook/Ministrstvo za zdravje/posnetek zaslona

"Pacienta sta bila iz doma v bolnišnico premeščena z enim reševalnim vozilom zdravstvenega doma Sevnica," je pojasnil Bešič Loredan.

"Oba nepokretna, ni šlo za covid, ni šlo za nobeno izredno stanje. En pacient je imel pljučnico, drugi okužbo sečil. Bila sta pripeljana hkrati, v bolnišnici je očitno prišlo do zamenjave identitete, ne da bi se identiteta preverjala in je bilo nato zdravljenje vodeno, kot je bilo."

"En pacient je bil odziven, drugi, z demenco ne. Oba nepokretna, ob premestitvi iz doma v bolnišnico nista imela identifikacijske zapestnice. Premeščena sta bila tako, kot je rutinsko običajno, z izpisom zdravil in kratkim obvestilom doma. Kako je prišlo do zamenjave, bomo še ugotovili, ampak očitno odzivnega pacienta ni nihče vprašal, kako mu je ime," je poudaril.

"Nobenemu se ni zdelo smiselno, da bi se ob istočasnem prihodu dveh pacientov prižgala rdeča luč in da bi se opravila identifikacija. Od tam naprej je šlo vse narobe. Drugi ali tretji dan po hospitalizaciji je pacient umrl. Nato je bil, se opravičujem izrazu, transportiran na sodno medicino, kjer prav tako niso ugotovili prave identitete. Nato je bil kremiran. Šele včeraj popoldne, po prihodu drugega pacienta v dom, je bilo ugotovljeno, da so reševalci pripeljali napačnega pacienta," je dejal in ob tem komaj zadrževal solze. Opravičil se je novinarjem in se poskušal zbrati.

Stik s svojci ni bil omogočen kljub prošnji svojcev, da prideta na obisk

"Sinu ni bilo sporočeno, da je oče, domnevni oče, kritično bolan in da bo verjetno umrl, ampak so ga samo obvestili, da je umrl. Po izjavi mu ni bilo ponujeno, da gre v mrliško vežico, da pogleda očeta, se od njega poslovi," je pojasnil.

"Pretresljivo je bilo poslušati svojce, kako so želeli priti na obisk, pa to ni bilo možno. Še bolj pretresljivo je bilo poslušati, kako gredo lahko v verigi dogodkov stvari narobe," je povedal Bešič Loredan.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.