16. 9. 2022, 20:33 | Vir: STA

VIDEO: Padavine bodo vztrajale še vsaj en dan, Kolpa pa najvišja v zadnjih 40 letih

Facebook/Barbara Renčof

Poglejte, kako dolgo bo še vztrajal dež in kje ga bo zapadlo največ.

V večernih in nočnih urah na Agenciji Republike Slovenije za okolje pričakujejo ponoven pojav intenzivnih padavinskih pasov v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. Rdeče opozorilo velja le še za jugovzhodni del države.

V soboto dopoldne pa bodo intenzivnejše padavine predvidoma vztrajale le še v jugovzhodni Sloveniji, najverjetneje na območju Kolpe, kjer je alarmantno stanje že zdaj. Reka je najvišja v zadnjih 40 letih, poroča Siol.

Močno deževje z lokalnimi nalivi, ki je v četrtek in ponoči zajelo vso Slovenijo, je po državi povzročilo precej nevšečnosti, smo poročali.

Na upravi za zaščito in reševanje so do jutra zabeležili 191 dogodkov po vsej državi. Aktiviranih je bilo 87 gasilskih enot, od teh šest poklicnih. Gasilci so v večini primerov črpali meteorne vode iz kletnih prostorov stanovanjskih objektov, avtosalonov, dvoran, gospodarskih in poslovnih objektov, industrijskih stavb, knjižnic, prodajaln, gostinskih prostorov, skladišč, šol, vrtcev, lekarne in Narodne galerije.

Koliko dežja bo še padlo?

Do sobote sredi dneva lahko v severni, zahodni in osrednji Sloveniji pade še od 50 do 100 milimetrov dežja, v jugovzhodni pa krajevno tudi do 150 milimetrov, predvsem na območju Bele krajine, Kolpe. V severovzhodni Sloveniji je predvidena količina padavin med 10 in 30 milimetri, so pojasnili na Arsu.

Vremenski obeti

Zvečer, ponoči in zjutraj bo oblačno s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami, ki se bodo pojavljale tudi v Primorju. Temperature bodo od 8 do 13, na Primorskem okoli 15 stopinj Celzija.

V soboto bo oblačno, hladno in sprva deževno. Meja sneženja se bo spustila do okoli 1600 metrov nadmorske višine. Padavine bodo sredi dneva od severa slabele in do večera povsod ponehale, najkasneje na jugovzhodu. Na Primorskem bo pihala zmerna burja. Temperature bodo od 8 do 13, na Primorskem okoli 15 stopinj.

V nedeljo zjutraj bo sveže in ponekod megleno. Čez dan bo deloma sončno, več oblačnosti bo na severu. V ponedeljek bo dokaj sončno, na vzhodu ni izključena kakšna ploha. V torek kaže na deloma sončno vreme z občasno povečano oblačnostjo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.