N. V. | 23. 5. 2023, 07:42

VIDEO: Ste vedeli? Najslavnejši tat koles na svetu je slovenski policist

Profimedia/YouTube/Jason Gilmore/posnetek zaslona/fotomontaža

Nobenega dokaza ni – Guinness tega ne vključuje v svoje svetovne rekorde – vendar je zelo verjetno, da je bil najboljši tat koles vseh časov Igor Kenk. 

Najboljši tat koles na svetu Igor Kenk se je rodil 7. aprila 1959 v Mariboru. V Sloveniji je opravljal službo policista, februarja 1988 pa se je preselil v Toronto.

Uradno je Kenk "zaslužen" za krajo 2685 koles v Torontu in okolici, a ko je policija 16. julija 2008 vdrla v njegovo delavnico za popravilo koles Bicycle Clinic, njegov dom in deset garaž, ki jih je najel v mestu, je zasegla več kot 3 tisoč koles. Njegova trgovina je bila tako natrpana z ukradenimi kolesi, da so blokirala vstop skozi vhodna vrata, kolesa pa so morali gasilci spustiti z vrvi z oken v zgornjem nadstropju.

Kenk je bil na sojenju zmeden glede svoje preteklosti, saj je trdil, da je nekdanji agent KGB-ja, po sodnem zasedanju pa je novinarjem rekel: "Sem mrtev."

Aretacija

Policisti so v raciji našli tudi sedem kilogramov marihuane, kokain in crack. Prav tako so aretirali njegovo dekle, ki je živelo z njim, koncertno pianistko po imenu Jeanie Chung, piše portal We Love Cycling. Ekscentrični Kenk je poleg koles oboževal tudi postmoderno klasično glasbo. 

Aretirali so ga po tem, ko je policija opazila drastičen porast tatvin koles, po mestu pa so začeli postavljati kolesa in jih opazovati. Na koncu so opazili Kenka in še enega moškega, ki sta pristopila do dveh koles, odrezala ključavnici in se odpeljala stran. Kenk je namreč najel moške, ki so bili obubožani ali so imeli psihične težave, da so mu pomagali popravljati kolesa in, kot se je izkazalo, da so jih ukradli.

Zakaj je kradel kolesa?

Za denar, seveda. Kenk je imel tako imenovano rabljeno dovoljenje, kar je pomenilo, da je lastništvo rabljenega kolesa prešlo nanj 15 dni po njegovem prevzemu. Zapisati je moral le ime nekdanjega lastnika in serijsko številko kolesa. Vendar pa policija verjame, da je, ker je imel dovoljenje za trgovca z odpadnimi kovinami, morda čakal na dvig cen kovin, preden je kolesa pretopil in jih prodal kot odpad.

YouTube/Jason Gilmore/posnetek zaslona/

Sam Kenk je rekel, da je kopičil kolesa v pripravah na hudo pomanjkanje nafte. Ljudi je posvaril, da prihaja svetovni gospodarski zlom in apokalipsa fosilnih goriv, zaradi katere bodo avtomobili zastareli, kolesa pa nujna. V postapokaliptičnem svetu se je videl kot urbani gospodar koles. Njegova kolesarska delavnica je postala znana kot Planet Igor. 

Sojenje

Kenk je nazadnje priznal krivdo ter bil obsojen na 30 mesecev zapora, vendar je odslužil le nekaj več kot polovico kazni. Izginil je takoj po sojenju, a ga je deset let pozneje v Švici odkril filmski ustvarjalec, ki je o njegovem življenju posnel dokumentarec Inside Kenk. Obstaja tudi strip, Kenk: Grafični portret.

Tako je moški, ki je nekoč veljal za najbolj osovraženo osebo v kolesarjem prijaznem Torontu, postal kultna osebnost. Od skoraj 3 tisočih koles, ki jih je ukradel, so jih lastnikom vrnili le okoli 450.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord